Lycksele kommun vill inte bli utmanade!

 

I går var det kommunfullmäktige i Lycksele. Stor del av sammanträdet handlade om mål och verksamhet och om den ekonomiska situation som råder. Jag passade på att ställa en fråga till Kommunstyrelsens ordförande varför man sagt nej till den kommunala utmaningsrätten. Den innebär att ett företag kan utmana kommunen om en verksamhet och då måste kommunen räkna efter hur effektiv man är och är man inte det måste man upphandla verksamheten. Kommer kommunen fram till att man bedriver verksamheten på det mest effektiva sätt som går tackar man nej till utmaningen och behåller verksamheten.  När det råder tuffa tider är det viktigt att varje skattekrona används på rätt sätt. Därför tycker jag att det är trist att (S) majoriteten säger ett blankt nej till att bli utmanande. Att våga ifrågasätta sina egna verksamheter är bra för att kunna utvecklas och förändra.  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

 1. Åsiktsmaskinen

  Kan kommunens nej tack till utmaningsförslaget bero på att det finns ett antal faktorer som inte får medräknas i utmaningen?

  Mig veterligen får inte faktorer som de anställdas lön, psykosocial arbetsmiljö, långvariga trygga anställningar och andra faktorer som är viktiga för arbetstagaren inte räknas in i dessa utmaningar.

  Du får gärna rätta mig om jag har fel.

  Men om det är så att dessa faktorer inte får räknas in är det helt rätt av kommunen att tacka nej.

  Om alla dessa faktorer får räknas på så är det lite mer förvånande att kommunen inte vill utmanas.

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Åsiktsmaskinen (2012-06-19 18:00)
  Den kommunala utmaningsrätten bygger på att en aktör kan utmana kommunens olika verksamheter och vid en utmaning måste kommunen räkna efter om man bedriver verksamheten mest effektivt och med bäst kvalitet. Om man inte gör det måste man lägga ut verksamheten på ett anbudsförfarande. Om kommunen däremot kan visa på att man är mest effektiv och ekonomisk tackar man nej till utmaninagen och behåller verksamheten. Att utmana en kommunal verksamhet innefattar hela konceptet och då ingår löner, arbetsmiljö mm. Det innebär att när kommunen lägger ute en verksamhet på anbud skriver kommunen en kravspecifikation på vad som ingår. Vem kan i dag garantera långvariga trygga anställningar? Det gäller samma regelr för en kommun som ett företag.

 3. Åsiktsmaskinen

  Ingen kan garantera en långvarig anställning. Men du vet likavälä som jag att många privata aktörer som verkar i den offentliga sektorn har längre löner och tuffare arbetsvilkor än vad en kommun har.

  Jag har inget emot privata aktörer, inte alls, men tyvärr finns det många privata aktörer som bara ser kortsiktiga vinster som huvudmål. Det är synd.
  I många fall borde arbetstagarens förmåner med en kommunal anställning lyftas fram i järförelse med privata anställningar.

  Givetvis finns det några få lysande exempel på motsatsen, men tyvärr är de just få.

  Faktum kvarstår, för personliga assistenter, undersköterskor och vårdare är oftast en ko0mmunal anställning att föredra både lönemässigt, arbetstidsmässigt och anställningtrygghetsmässigt.

  Varför klarar inte många privata aktörer av att eerbjuda samma avtal som kommunen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.