Yttrandefrihet är ingen självklarhet!

 

I Sverige tar vi för givet att yttrandefrihet är något självklart och är något som omfattar alla. Vi behöver inte gå långt utanför våra gränser för att upptäcka att så inte är fallet. Jag har besökt några länder under det senaste året och fått erfara vad inskränkt yttrandefrihet innebär. Min kollega Mats Johansson skriver i dagens DN att läget försämras när det gäller mediernas frihet i Europa.  Enligt en färsk rapport till Europarådet i slutet av juni, har sedan 2009 ett mönster av våld och hot mot journalister brett ut sig i åtskilliga stater i Europa. Där riskerar fria och oberoende medier att hamna i ett klimat av censur och hotelser. På tre år har minst 17 journalister dödats eller kidnappats i Europa till följd av yrket – sju av dem enbart i Ryssland, det farligaste landet i Europa för journalister.
Dessa attacker mot mediernas frihet är ett hot mot demokratiutveckling.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

  1. Max

    Fast Alliansen gillar ju inskränkt yttrandefrihet. Man ska inte få vara kritisk till makten eller företagen som den representerar. Endast de som har råd att köpa sig yttrandefrihet ska få säga vad de vill, pöbeln ska fortsätta stå med mössan i handen och inte kritisera eller granska makten.

    Det är vad ni representerar!

  2. Birger

    Behöver vi gå utanför våra gränser för att upptäcka detta, när vi har Bonniers och världens största monopolisering av media? Men det är klart att Du och M blundar för detta och kallar det istället fri konkurrens!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.