En kvinna dör varannan minut!

 

Jag läste i en FN rapport  att mödradödligheten nästan har  halverats sedan 1990. Trots det är dagens siffror fortsatt alarmerande. Varannan minut avlider en kvinna i graviditetsrelaterade komplikationer, främst blödningar och infektioner i samband med osäkra aborter.  90 procent av alla dessa kvinnor som drabbas finns i någon av världens 132 utvecklingsländer. Södra Afrika och Indien är de två regioner där kvinnor drabbas värst.  Det finns dock ett mörkertal eftersom alla dödsfall inte rapporteras och ibland rapporteras det in fel dödsorsak. Att fortsätta bygga ut mödrahälsovård är otroligt viktigt för att arbetet med att  minska mödradödligheten ska fortsätta.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

 1. Maria

  Instämmer att det är viktigt att se till att mödradödligheten minskas. Samtidigt, ska vi vara medvetna om att överbefolkning är och blir ett stort problem, med hänsyn tagen till begränsade resurser i världen. Det är därför utomordentligt viktigt att kvinnor, också i utvecklingsländer, får kunskap om barnbegränsningsmetoder.

 2. Bergis

  Dom kanske prioriterar ROT o RUT avdrag istället för mödravård precis som i Sverige där bidragen till de svenska sjukhusen uteblir.

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Maria (2012-07-27 18:24)
  Jag håller helt med dig i detta och jag vet att det pågår olika former av barnbegränsing i många länder men det är svårt att nå ut med information. Ofta är det också kultur och sedvänjor som ställer krav på att en familj ska ha många barn.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Bergis (2012-07-28 08:23)
  Sverige är ett av de länder som ger mest i bistånd. Vi ställer också krav på hur vårt bistånd ska användas och i många länder prioritera vi mödravård och även utbildning till unga för att nå ut med kunskap för att de själva ska kunna vara med och förändra sitt eget land.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.