Maktstrukturer!

 

Jag läste en stor debattartikel som ställde frågan om hur maktstrukturerna ser ut i vår värld. Det var en intressant artikel och många intressanta fakta presenterades.  Antalet kvinnliga stats-och regeringschefer har ökat de senaste decennierna. Flera av dom har blivit omvalda, frågan är om makten har fått ett kvinnligare ansikte. Med undantag för Mona Sahlin har få kvinnor ens varit i närheten av att bli stats-eller regeringschef i Sverige sedan drottning Ulrika Eleonora. Det är snart 300 år sedan.  Europa är den världsdel som har flest kvinnliga stats-och regringschefer och frågan har väckts om det finns en skillnad mellan män och kvinnor i sättet att styra ett land. I England hoppades man att när Margret Thatcher fick makten att det skulle bli större jämställdhet i landet men det var inte riktigt så de blev. Artikeln som är väldigt omfattande ger inga tydliga svar på frågan men skillnaden mellan män och kvinnors sätt att styra ett land är mindre än vad artikelförfattaren utgick ifrån.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

  1. Erik Jonsson

    Den bild som jag har är att kvinnor i många fall styr som män skulle ha gjort. Man skulle kunna kalla det manhaftigt ledarskap. Retoriken för kvinnligt ledarskap är ju annars att kvinnor har ytterligare en dimension i sitt ledarskap. Exempel på manhaftiga kvinnor som jag ser det är Margret Thatcher, Marianne Nivert, Hillary Clinton och Condoleezza Rize. Mona Sahlin var nog inte nog manhaftig för att verkställa ett fulllödigt ledarskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.