Valfrihet inget för (S)!

 

Vem ska bestämma var du ska bo när du blir äldre? I min värld är det självklart att det är jag som ska fatta det beslutet. Om du har behov av vård och omsorg har du idag inte möjlighet att flytta från ett nordiskt land till ett annat . Det finns ett regelverk som egentligen tillåter detta men det är så krångligt och omodernt att ingen vet hur reglerna ska tolkas. Därför så nekas äldre med vård och omsorgs behov att flytta till ett annat nordiskt land. Inom Nordiska rådet har den konservativa gruppen skrivit ett förslag där vi vill att de nordiska länderna ska göra om regelverket så att det förenklar flytt. När detta förslag presenterades vid vårt senaste möte sa den nordiska (S) gruppen nej till vårt förslag. Egentligen var det inte förvånande eftersom det handlar om valfrihet och det är svårt !

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

 1. Stefan Olofsson

  Generellt anser jag att debatten om valfrihet och det som kallas LOV (lagen om valfrihet), det vill säga rätten att välja vilket äldreboende man vill tillbringa sin tid på, om man kan det men i annat fall sina barn, står för det valet, har fokuserat på fel saker.

  Jag tror så här, att personer på högerkanten alltid har prioriterat valfriheten, att välja till och välja bort. De har haft resurser att kunna göra det, vilket ofta de med mindre sparkapital inte haft möjlighet att göra. Nu talar jag i generella termer och inte enbart utifrån omsorg och vård.

  När vi har studerat hur dessa reformer om ökad valfrihet och ökad privatisering har slagit mot de med mindre resurser och reella möjligheter, är det negativt. Tanken med den ökade valfriheten var att man skulle kunna strypa kostnader genom en ökad konkurrens skulle skapas, allt enligt marknadsprincipen. Tyvärr så har det inte fungerat som man tänkt sig och kvaliteten har blivit lidande till förmån för den ekonomiska vinst som bland annat bemanningsföretag prioriterat först. Kommunerna i sin tid har valt att lägga ut delar av verksamheten på entreprenad av samma skäl, nämligen kostnadsbesparingar.

  Gärna valfrihet men först måste vi ha en gedigen kontrollapparat som både garanterar kvalitet, oavsett vem som är huvudman eller driftsansvarig och därtill lagstadgade sanktionsmöjligheter för den som missköter sig. Utöver detta krävs djupare kunskap om kontraktsskrivning och styrning av verksamheter som läggs ut på entreprenad, med adress kommunerna.

 2. John Viktorsson Lycksele

  Men ni har haft chansen att hjälpa hon som flyttade till Tailand att få behålla garantipensionen , men det var tydligen omöjligt . Men det går tydligen bra att att skicka skattepengar via riskkapitalbolag till skatteparadis genom vinster i vård , skola och omsorg .

 3. lf

  Är det så självklart att du skall fatta det det beslutet.Du kanske inte inser att du själv blir gammal och får svårt att fatta det beslutet.
  Jag trodde att du tyckte att var svårt att fatta beslut inom Sverige.Nu vidgar du vyerna.Nu skall man titta på vilket Nordiskt land som du får den bästa vården.
  Jag vet inte vad valfrihet i dessa sammanhang betyder,men nog måste man väl vara på riksdagsnivå innan man kan välja den bästa vården.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Stefan Olofsson (2012-08-23 13:09)
  Jag håller med dig i många av dina synpunkter. Att lägga ut offentlig vård och omsorg på annan driftsform kräver mycket både av den offentliga sektorn och utföraren. Detta gäller oavsett vilken driftsform vi talar om. Att den offentliga sektorn har ett bra upphandlingsunderlag där tydliga kontrollfunktioner finns är avgörande för ett bra resultat. Jag tycker att det är betydelsefullt att kunna välja och på så sätt ta ansvar. Jag tycker också att det är lika viktigt att man som ansvarig för verksamhet oavsett om det är offentlig eller privat tar ansvar för ekonomin.

 5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till lf (2012-08-23 20:02)
  Att kunna erbjuda vård och omsorg i ett annat nordiskt land för att underlätta den rörlighet vi har över gränserna är positivt. Vi är 26 miljoner människor i Norden och vi behöver det nordiska samarbetet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.