Gemensamma punkter om arktis!

Arktiska Rådet har sammanträtt under två dagar och det har lett fram  till ett gemensamt program som ska hjälpa till att stötta den fortsatta utvecklingen på arktis. Alla de arktiska länderna var närvarande så även representanter för de urbefolkningar som finns i hela arktis.Det sker mycket i den arktiska regionen just nu. Tack vare att isen smält snabbare än man trott öppnas nya möjligheter att trafikera området med större båtar. Det innebär stora vinster i både tid och pengar när man ska transportera gods från norra Europa till ex. Kina och Asien. Det gemensamma program som antagits innehåller bland annat  punkter om miljön, om säkerhet och om ett gemensamt ansvar mellan de arktiska länderna. Frågan om arktis är intressant inte bara för att Sverige sitter som ordförande ett år till utan också för att intresset för en gemensam utveckling är stor bland alla inblandade. 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)  

2 kommentarer

  1. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Meele (2012-09-11 08:29)
    I vår delegation var det parlamentariker från en rad olika partier. Det underlag som tagits fram tidigare som vi skulle fatta beslut om hade gjorts av en rad företrädare för olika intresseorganisationer och andra berörda av denna viktiga fråga. I denna grupp fanns representant från samer närvanarde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.