Utmaning att enas!

 

Jag sitter med i en arbetsgrupp inom Nordiska rådet och vi arbetar just nu med en stor rapport om tobak och alkohol i norden och försöker hitta en gemensam handlingsplan för att minska bruket och skadeverkningarna av tobak och alkohol. Finland har satt ett definitivt stoppdatum för att införa rökfrihet i landet till 2040. I övriga norden finns inte tidsplaner på det sättet. Det är en utmaning att hitta gemensamma punkter att arbeta efter då vi inom norden har olika lagstiftning och har lite olika förhållningssätt till hur vi hanterar tobak och alkohol. I Norge tror man på att  pris och tillgänglighet är ett av sätten att minska konsumtionen. Trots det är det en betydligt större andel av befolkningen som röker i Norge än i Sverige. Den forskning som finns visar att det är svårt att hitta ett universellt sätt att minska konsumtionen och det kan variera från land till land . Denna fråga är en stor folkhälsofråga.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.