Kampanj mot barnäktenskap!

 

Att bli bortgift mot sin vilja är en verklighet för många runt om i världen. Att dessutom tvingas gifta sig som väldigt ung är något som drygt 14 miljoner flickor utsätts för varje år. Många länder har lagar som förbjuder giftermål under 18 år men när det inte finns möjlighet att kontrollera detta sker det i stor omfattning ändå. Jag har träffat företrädare från Liberia som berättar att flickor får gå i skola tills de är 12 år utan avgift, efter det slutar de flesta sin utbildning och blir då en belastning för sin familj. De gifts bort unga och blir gravida. Riskera är stora för komplikationer att föda barn vid ung ålder. För dessa unga flickor är chanserna små att skaffa ett jobb eller att fortsätta studera.
FN har nu lanserat en stor kampanj mot barnäktenskap och det är en stor utmaning att nå ut med information till alla.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Peta Flux

    Jag hoppas inte att du glömmer alla dom tusentals barnäktenskap som sker i Sverige eller på semesterresor till hemländerna som man har flytt från, varje år.
    Du nämner det inte i texten så jag är osäker på om du ens är medveten om problemet.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Peta Flux (2012-10-19 15:20)
    De siffror som redovisas omfattar hela världen. Att detta förekommer i Sverige är jag väldigt medveten om. Från myndighetshåll har man försökt informera berörda instanser för att de ska vara vaksamma på detta .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.