Skör vapenvila!

 

Jag läste en intressant artikel om Libyen häromdagen. Säkerheten är en viktig fråga för den libyska regeringen, särskilt i efterdyningarna av den blodiga attacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi förra månaden, som islamistisk milis misstänks ha legat bakom. Regeringen står nu inför ett mödosamt arbete att integrera och avväpna dåligt utbildade väpnade grupper längs landets kust som varit löst knutna till landets säkerhetsapparat. Vad som ofta förbises är de södra delarna av landet där det finns betydande oljereserver, sällsynta mineraltillgångar, ett av Gaddafis projekt – "den konstgjorda floden" – vattentunnlar som förser de norra delarna av landet med vatten, samt den lukrativa gränsöverskridande smugglingen av varor. Den libyska regeringen står inför stora utmaningar att minska motsättningarna mellan olika folkgrupper och i landet råder just nu en skör vapenvila.  
 
 Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.