Alla dessa dagar!

 

Den internationella toalettdagen inföll i måndags. Ibland kan man dra på munnen åt alla dessa speciella dagar som FN instiftat för att lyfta fram olika problemställningar runt om i världen. Men det finns en djupare tanke bakom de flesta av dessa olika dagar.
Anledningen till att man lyfter upp behovet av toaletter är  väldigt viktigt och ett stort problem runt om i världen. FN:s milleniemål är att halvera antalet människor som saknar tillgång till en ordentlig toalett och med den takt det sker kommer detta att vara uppfyllt först år 2026. Var 20.e sekund dör en människa pågrund av en diarré sjukdom och detta kan minskas om det fanns större tillgänglighet till ordentliga toaletter. I Indien slutar nästan 25% av alla flickor skolan pågrund av att det inte finns toaletter att tillgå. Det pågår stora projekt för att öka tillgången på toaletter men det går sakta.
 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Sven H

    Bra att toaletterna för en egen dag. Deras jobb är verkligen ett skitgöra. Med en egen dag kanske deras självkänsla stärks, så att ingen sätter sig på dom.
    Om de trilskas finns visserligen risken att de blir spolade och de ansvariga lägger locket på.

  2. anki

    Toalettbesöken för unga flickor o kvinnor är faktiskt förenade med oerhörda risker i dessa områden med bristfällig hygienplats. Många gånger måste kvinnorna /flickorna gå långt in i skogen eller till vattendrag,där de dessutom riskerar att bli utsatta för våldtäkter. Kvinnor som har sina ”perioder2 tvingas ofta leva i skräck för varje toalettbesök på grund av detta . Lyft frågan i EU och se till att kvinnor o flickor kan leva utan skräck i sitt vanliga liv- det behövs en medvetenhet hos alla för att förändra.

    Kvinnojouren gn /anki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.