Dödsstraff är inte rätt!

Den 16 december avled den 23-åriga studenten Jyoti Singh Pandey på ett sjukhus i Singapore efter att ha utsatts för en brutal gängvåldtäkt på en buss i New Delhi. Nu står fem misstänkta våldtäktsmän inför rätta i den indiska huvudstaden New Delhi. Den mycket uppmärksammade våldtäkten har fått mängder av indier att engagera sig i kampen mot de många sexualbrott som begås i landet. Samtidigt som en stor våg av protester med krav på att rättvisa skipas har sköljt över Indien har det under de senaste veckorna kommit rapporter om flera nya gruppvåldtäkter från olika delar av landet. Många upprörda indier kräver nu att de misstänkta våldtäktsmännen döms till döden.
Den stora debatten gäller nu frågan om  dödstraff för våldtäkt skulle kunna minska antalet sexualbrott som begås mot kvinnor De flesta av Indiens  kvinnogrupper är motståndare till dödsstraffet. De kräver istället garantier för att våldtäktsmän – som för närvarande i många fall aldrig får några straff alls på grund av juridiska kryphål och en oengagerad rättsapparat – ska dömas ordentligt för sina brott. Det pågår ett ständigt arbete att få länder runt om i världen att ta bort dödsstraff från sin straffskala. Det är ett arbete som går i rätt riktning men det går sakta.  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till leif (2013-01-29 11:25)
    Aktiva kvinnoorganisationer i Indien förspråkar inte dödstraff för våldtäkt. De är rädda för att förövaren kommer att döda alla de kvinnor som våldtas för att inte lämna vittnen. Jag förespråkar inte dödsstraff eftersom jag inte tror på det som ett straff. Det finns andra alternativ som behandling och långvariga frihetsberövanden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.