Svårt att neka valfrihet!

I går kväll hade jag och min kollega i Riksdagen Margareta B Kjellin tillsammans med Alliansen i Lycksele bjudit in till ett öppet möte med tema Äldrefrågor. Det var tydligt att det var ett ämne som engagerar många och debatten blev livlig. Jag tycker de är lite märkligt att  innan vi blir gammal har full frihet att göra alla val vi vill när det gäller vårt liv men när vi blir gamla så är det kommunen som ska ha ensamrätt att tillgodose våra behov. Varför får vi inte samma möjlighet att göra val då? Vi har en åldrande befolkning som ställer allt högre krav på en aktiv och innehållsrik ålderdom och då kommer det att bli svårt att neka valmöjligheter. 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) 

7 kommentarer

  1. Leif

    Om ni inte vore så förbenat döva och inte förstå vad man klagar på skulle du sparat 5 minuter av ditt liv när du skrev detta. Mitt tips, lyssna på kritiken, analysera vad ”vi” säger och agera efter det. Sluta hålla på med ”valfrihet” när det inte är det ”vi” klagar på.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Leif (2013-02-12 11:12)
    Att vara motståndare till valfrihet är precis vad denna fråga handlar om. Med ett valfrihetssystem inom en kommun så är det kommunen som sätter kvalitets kriterier och även pris på det utförda arbetet. . Alla som uppfyller dessa får driva omsorg i kommunen. Vad är det som är problemet. med fler utförare blir det en annan kvalitet.

  3. Åsiktsmaskinen

    Jag har egentligen inget alls emot privata utförare. Dock har jag lite problem med att privata utförare utför tjänseterna på helt andra villkor än konnumala utförare.

    Bland dessa andra villkor märker man bland annart lägre löner för personalen och längre arbetsveckor. Dessa båda sämre villkor skulle man kunna försvara. Men det värsta är att privata utförare anställer sin personal på BETYDLIGT sämre anställingsförhållanden.

    Detta är inte ok.

    Så för att hjälpa privata utförare så skulle en lagstiftning som gör att även privata utförare skall betala lika löner, kortare arbetsveckor samt bättre anställningsförhållanden naturligtvis göra att det berättigade motståndet mot privata utförare försvinner.

  4. stefan

    Vilket struntprat! Det finns absolut ingenting som säger att fler aktörer ger garanterat bättre kvalitet. Så fort vinstintresset kommer in så ska någon betala denna vinst – i slutändan åldringarna. Allat annat är moderattrams. Det vore mycket smartare att satsa ordentligt på den offentliga omsorgen och kvalitetssäkra den. Jo, det går visst! Försök inte…..

  5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till stefan (2013-02-13 21:11)
    Lagen om valfrihetssystem bygger på att kommunen sätter kvalitets kriterier och även pris på den verksamhet man vill ha utförd. Alla de som kan uppfylla kraven har då rätt att driva verksamhet. Det handlar inte om vinster eftersom det är kommunen själva som sätter prisnivåerna.För mig spelar det ingen roll vem som utför en tjänst inom hälso och sjkuvården bara det är bra kvalitet. Det jag strider för är att vi ska erbjudas en möjlighet att själva vara med och påverka den kvalitet vi vill ha inom hälso och sjukvården. Vi behöver valmöjigheter för att stärka kvaliteten.

  6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-02-12 13:24)
    Jag håller med att villkoren ska vara lika oavsett vem som driver en verkesamhet. Jag har besökt många verksamheter inom kommunal och privat sektor och jag kan inte påstå att det ser ut som du säger överallt. Många privata verksamheter jag besökt har högre lönenivåer än den kommunala.

  7. Åsiktsmaskinen

    Konstigt att du inte har sett det som du påstår i ditt svar. Men jag gissar att man inte ser det man inte vill se. Eller såg du men säger att du inte gjorde?

    Det är bara att läsa igenom avtalen som kommunal har med SKL och jämföra det med avtalen som Kommunal har med privata utförare.

    Var har de högre löner inom privata utförare? Innan du svarar på det glöm då inte att räkna in hur många timmar de behöver arbeta per vecka då.

    Återkom sen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.