Mödradödliget upp till debatt!

 

I dag har utrikesutskottet debatt i Riksdagen. Det handlar om politik för globalutveckling och jag ska upp i talarstolen och prata om en viktigt fråga nämligen mödradödlighet. Det är ett av de milleniemål som FN har svårast att uppfylla och kommer därför att vara ett av de milleniemål som kommer att prioriteras inför planeringen av kommande milleniemål. Sverige hade i början av 1900-talet rätt dystra siffror när det handlade om mödradödlighet men vi har gjort en positiv resa inom området och har nu väldigt låga siffror. Många länder i Afrika ligger på samma siffror som Sverige låg på för 100 år sedan. Det är därför betydelsefullt att vi prioriterar arbetet med sexualupplysning, preventivmedelsrådgivning, utbildning av barnmorskor för att försöka minska mödradödligheten.  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Maria

    Hej Elisabeth! När överbefolkning är ett av planerens största problem idag är det viktigt att väcka frågan om mödradödlighet. Kanske kan detta också leda till att polygami, där männen har flera fruar och därmed får många barn också kan minimeras. Ju fler vi är som ska ta del av jordens resurser, desto större blir de negativa effekterna.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Maria (2013-03-06 13:39)
    Mödradödlighet är något som vi absolut kan minimera till något väldigt sällsynt men det krävs ett stort engagemang och det krävs att många länder vågar se detta som ett problem för att vi ska hitta lösningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.