Uppmärksamhet krävs i trafiken!

 

Att köra bil är inte enkelt, det finns många som kan intyga det. Hur många av oss har inte blivit irriterad på våra medtrafikanter som utfört en knepig vänstersväng utan att använda blinkers eller att tvärt bromsa eftersom uppmärksamheten inte var tillräcklig. Den rödgröna oppositionen vill förbjuda användande av mobiltelefon under bilkörning om man inte har handsfree, det är i min värld lite inskränkt. Jag kan hålla med om att det är ett problem att prata i mobil och köra bil samtidigt, men det finns så många andra aktiviteter som utförs under bilkörning som också innebär en avledning av uppmärksamheten i trafiken. Nu har regeringen tittat närmare på detta problem och insett att vi inte kan inskränka oss till att bara begränsa mobiltelefoni. Det handlar om så mycket mer. Från och med den 1 september  i år så föreslås en lagändring att det är straffbart att köra bil om man utför aktiviteter som avleder uppmärksamheten från bilkörning, det innebär betydligt mer än att bara prata i mobiltelefon.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Tor Eriksson

    Det finns mycket vi kan göra för att öka trafiksäkerheten. Här kommer några exempel:
    1.Ge ett erbjudande (frivilligt) till alla som har fyllt ex-vis 70 år att få ett bevis (seniorkort eller nåt)på att han/hon har rätt till fria kollektiva resor på buss, tåg och flyg inom Sverige. (Man måste troligen begränsa antalet flygresor till kanske 10 per år). Staten betalar biljettpriset till den som svarar för trafiken.
    Detta skulle innebära att den som är lite gammal kan göra en bra affär med sitt körkort och slipper förlora ansiktet bara för att man inte längre vill eller bör köra bil. Jag tror att dom flesta känner sig själv och kan se detta som en befrielse och en chans till en gynnsam situation.
    Vinster: Miljö, Trafiksäkerhet med lägre sjukvårdskostnader som bonus och samhällsekonomi.
    2. Se till att de s.k. EPA-traktorerna får köra i 50 km/tim för att dom bättre ska kunna flyta in i trafikrytmen, åtminstone i tätort.
    3. Pröva körkortsbehörigheten minst vart 5-e år. Körkortet är ingen ”mänsklig rättighet” utan bara ett bevis på att man kan framföra ett fordon i offentlig miljö på ett säkert och bra sätt.
    4. M.m.

    Tor Eriksson
    PS. Jag har inte sett någon annons om nåt möte på söndag. DS

  2. Rebecka Höglund

    Aktiviteter som kan störa bilkörningen, vad är då det blir min motfråga?
    Det måste ju vara tydligt så att vi som vardagstrafikanter vet vad det är. Finns gott m folk som käkar frukost i bilen på väg till jobbet, pratar med ungarna eller byter cd-skiva osv. Är det också distraktioner då som kan störa bilkörningen?
    Mobiltelefoni kan vara störande, där håller jag med, men jag tycker inte alls att vi ska lagstifta om det inte då framgår klart och tydligt vad som anses vara störande då dessa störande moment då blir straffbara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.