HD: s dom viktig!

 

I går såg jag ett inslag på nyheterna om en dom som Högsta domstolen fastslagit  och som jag tycker är betydelsefull. Den handlar om en 28-årig man som ofredade och misshandlade sin två år äldre flickvän under en längre tid.
Han var svartsjuk, och vid ett tillfälle misstänkte han att flickvännen varit otrogen. Han slet då av hennes byxor och trosor och tvingade in sina fingrar i hennes underliv, med våld och under hot och skulle kontrollera om hon varit otrogen. I Tingsrätten dömdes mannen för våldtäkt, i hovrätten sänktes straffet eftersom hovrätten inte ansåg att mannen haft sexuella syften med sin handling. Högsta domstolen konstaterar dock att  avsikten med handlingen saknar betydelse, vilket innebär att mannen nu blir dömd för våldtäkt. Det är helt absurt att hovrätten inte ansåg handlingen som ett övergrepp.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) 
 

2 kommentarer

 1. Åsiktsmaskinen

  Detta var en mycket bra dom från HD!

  Med bättre styrning från Justitiedepartementets högsta ledning hade denna skandalösa dom från Hovrätten antagligen kunnat undvikas.

  Våldtäktslagstiftningen i Sverige i dag är ett skämt! Nuvarande lagstiftning gör det mycket svårt för domstolarna i deras arbete, vilket utslaget från Hovrätten i detta mål bevisar.
  Som tur är kunde HD i detta fallet rätta till domen!

  Det är viktigt att uppmärksamma att HD fattat ett mycket bra beslut i denna frågan.
  Men framtiden kräver en kraftigt förändrad lagstiftning på området för att samhället ska kunna skydda de kvinnor som utsätts för dessa fruktansvärda brott. Än så länge har inte sittande Justitieminister visat någon förmåga att hantera denna frågan. Förhoppningsvis kan hon göra ett bättre jobb i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.