Principiellt viktig dom !

De flesta klagar på att de är svårt att få människor att engagera sig i ideella verksamheter och då ställer jag mig frågan om samhällsengagemanget i stort har minskat. Jag tror inte det utan att det finns så många möjligheter att vara engagerad i dag vilket inte erbjöds tidigare. Här har internet öppnat nya möjligheter att vara delaktig i samhällsdebatten och kommentera, lägga ut bilder och läsa allt man vill . Jag tycker det är positivt med möjlighter att kommentera bloggar, inlägg och debatter på internet men ibland går det över gränsen när anonymitet gör det möjligt att uttrycka precis vad man vill. Gårdagens dom i det uppmärksammade Instagram målet mot två unga tjejer är principiellt viktigt. Även om domen inte handlar om vad dessa tjejer har skrivit utan vad de spridit vidare är det viktigt att markera att man inte får kränka människor utan att det får konsekvenser.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

 1. Anonym

  Du är alltså emot yttrandefrihet?! Att folket får yttra sig om precis vad man vill?
  Ja.. jag är ju inte direkt förvånad, som moderat politiker lär du ju vara för både FRA och PRISM förstår jag. Jag anser att sådan åsikt är helt åt helsike fel! Steget är inte lång till Himmelska fridens torg och statlig censur!
  Jag blir både förvånad och skärrad när jag läser att ni ”styrande” är emot anonym yttrandefrihet.. det är nämligen sedan länge känt att folkets sanna åsikter ENDAST kan komma fram i en anonym miljö. Detta borde inte vara så svårt att förstå när man förstår hur Val & röstning går till i länder där politiskt förtryck är vanligt (och mera synligt än här i sverige).
  Genom att offentligt veta vad en person står för kan man alltså Tvinga denna till att byta åsikt, om än indirekt, genom social utfrysning, uteslutning ur facket, lo, man kanske skickar hatbrev (som den där sossen i uppdrag granskning gjort), ritar hakkors på dörren till ens hus, hotar barnen på dagis, mutar, osv osv!
  Politiskt förtryck av människor med andra åsikter är inte långt bort då alla tvingas stå offentligt för sina åsikter! Detta Är Inte Bra!!!! det är NI politiker som valt att stå offentligt för era åsikter så att folket skall slippa!.

  Och jag känner en hopplöshet utan gränser inför sveriges politiker som mer och mer börjar likna DDR! Man skall förbjuda ”vissa åsikter” hos befolkningen, vissa ord, man dömmer vissa men friar andra, man övervakar alla människor oavsett om de gjort nått eller ej (PRISM vet väll alla om idag, men vi har ju samma lag i sverige iom FRA lagen som du säkert var för(?), samt EUs kommande motsvarighet ”CleanIt” som är värre än PRISM).. ni tar FRA och SÄPO till er tjänst för att övervaka befolkningen samt SVT för att sprida Ert budskap.. *suck*

  Nej du.. ”anonymitet gör det möjligt att uttrycka precis vad man vill”.. är nått BRA! och inget man skall förakta!.

  Mer specifikt angående instagram skandalen: En sak som du, likt svensk ”opartisk media” verkat missa, är ju att, hur kommer det sig att ingen av de 500 invandrare som tog lagen i egna händer och gick skallgång för att leta efter någon de Trodde var skylldig, för att lyncha henne, inte får nått straff??? ..man misshandlar folk, kastar sten och flaskor mot polis och media men inget sägs, ingen får nått straff..locket på bara!…. man dömmer alltså vissa och friar andra.. något jag inte förstår!
  Eller är det ok att i mobb lyncha människor man tror är skyldig och kasta sten mot polis och media?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.