Det finns en mottagare!

EM i fotboll för damer har inletts och Sverige spelade sin första match mot Danmark i onsdags. Slutresultatet blev inte riktigt vad man hade förväntat sig och kritiken i media var stor. Att kritisera fotbollsmatchen och den strategi man använde är inget konstigt. Det som är fruktansvärt är alla de sexististka och rasistiska kommentarer som har förekommit i stor omfattning mot de tjejer som spelade fotbollsmatchen mot Danmark. Detta är baksidan av ett öppet och lättillgängligt internet. Det finns alltid en mottagare av allt som publiceras och när avsändaren inte har detta i åtanke kan konsekvenserna bli väldigt tråkiga. Jag träffade en lärare för en tid sedan som berättade att han hade haft en diskussion med en elev och samma kväll kom ett argt mail från elevens förälder. Denna förälder hade enbart lyssnat på sitt eget barn och skrev i vredesmod till läraren utan att tänka på hur mailet skulle mottas.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. EG CleanIT

    Tyvärr så vågade du ju inte posta min förra kommentar angående detta..

    Detta är ett hett debatämne på internet och framförallt i USA, enda landet i världen där yttrandefrihet står inskrivet i grundlagen. Men yttrandefrihet har vissa nackdelar, visst, man har rätt att inte ta åt sig av skit som skrivs, ”right to be offended” som de säger.. men fördelarna med att fritt kunna yttra sig påstås, i usa, vara mer värt än skvaller och skitsnack.. men så verkar det inte vara i sverige.
    Men jag håller till viss del med dig.. jag anser inte att man skall få syssla med olaga hot odyl, men du.. problemet är väll INTE ett öppet internet?! ..du och dina politiker vill ju lägga locket på och censurera all information som NI inte tycker passar.. och det osar Kina lång väg..
    Vågar du ta debatten eller lägger du locket på för att inte riskera PK piskan?
    Vill du skapa ett nytt censursamhälle, eller värna om folkets åsikter?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Problemet är inte alls ett öppet internet. Problemet är att det är så enkelt att anonymt kommentera och skriva inlägg utan att behöva ta ansvar för hur mottagaren reagerar på de anonyma kommentarerna.

      • EG CleanIT

        Men då förstår du ju inte problemet. just tack vare att det är ett öppet och fritt internet så kommer yttrandefriheten att innebära glåpord, så är det bara. Du kan inte ha ett öppet och fritt internet och samtidigt censurera vad folk får och inte får säga.. ser du inte det ologiska i det?
        För problemet eskalerar direkt till ”Vem eller Hur skall man avgöra vad någon blir kränkt utav”.. svarar du individen skapar du följdproblem som växer oändligt. För alla har olika uppfattning om vad det innebär att bli kränkt, allt från att bli kallad snygg av någon man själv ogillar (”han tittade på mig så äckligt”), eller tom att presentera vetenskaplig fakta på en blogg (tänker bla på IQ kartan, som visad på fel ställe kränker folk som inte gjorde så bra ifrån sig på detta standardiserade IQ prov). Eller tom att ens ifrågasätta någon som dog på 600talet efter kristus blir kränkande..

        Svarar du att regeringen skall avgöra vad som är kränkande.. Ja.. då bor jag i Kina. Förstår du hur jag menar..

        Jag har vuxit upp under internets utveckling och hävdar att, det vore Bättre att lära våra barn att Inte vara så offentliga, utan just vara mer anonyma. Häng inte ut ditt fulla liv på facebook, ge inte ut telefonnummer eller email, va sparsam eller undvik att lägga ut identifierande bilder.. För du kan Alltid få någon ”stalker” efter dig.. eller det blir iaf lättare för förövare att hitta offer.
        Utan va istället anonym!
        Men inte då.. ni vill alltså förbjuda folk att yttra sig. Folket blir lidande för att några enstaka idioter kränker vissa människor på nätet (ursäkta blev idioterna kränkta nu? =)

        Snälla, Jag ber dig att titta på följande klipp (http://www.youtube.com/watch?v=eBlfjD-x888&feature=player_embedded) som bla 0.57 in förklarar en del av problemet varför detta blivit så vanligt idag. Men se gärna det som är innan också och förundras över varför inte dessa 12åriga tjejer som blir kallade horor (och inte ”orroz” vad nu de e för svenskt ord?) inte fick med sig en mobb på 500 personer som försvarade sig… kanske beror det på att man kan inte kränka en majoritet.. som rätten sagt i en dom nyligt…. ?!
        Problemet är inte anonymitet på internet utan den försämrade attityden gentemot kvinnor!

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Jag tror inte alls på lagstiftning och censur som du vill låta påskina. Jag tror att vi måste själva fundera på var vi lägger nivån för hur vi uttrycker oss, var vi lägger respekten för andra människor. Det är helt rätt som du säger att man ska vara försiktig med att publicera allt om sig själv på internet, men vi landar ändå i den egna människans ansvar . Varför ska vi acceptera elaka anonyma påhopp på internet bara för att möjligheten finns?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.