Trångsynt!

Jag har vid ett flertal tillfällen denna sommar debatterat vår välfärd både med Jonas Sjöstedt (V) och andra personer som valt att vara anonyma. Det genomgående i dessa debatter är att debattörerna väljer att blunda för den verklighet vi lever i och överlåter ett 100%-igt ansvar till stat och kommun att driva all verksamhet inom vår välfärd. Jag hävdar att det är kvalitet som är det primära, inte vem som driver verksamheten. Det finns kommunal verksamhet som inte håller måttet likaväl som det finns privat verksamhet som inte håller måttet. I mitt och Alliansens Sverige står tilltron till den enskilda individen högt. Likaväl som du och jag vill välja det mesta i våra liv så är det självklart att vi ska erbjudas att få välja vem som ska utföra vård och omsorg i våra hem. Den stora rädlsa som genomsyrar debatten över valfrihet är väldigt trångsynt.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

10 kommentarer

 1. Leif

  Om du och ni andra moderater var läskunniga så är den primära punkten för kritiken att man tar ut gigantiska vinster från dessa företag. Företag som dessutom inte sköter vården på ett bra sätt.

  Kan du läsa om detta 4-5 gånger och repetera, det är vinsterna som vi vill ha bort. Varför skall Caremas ägare få mina skattepengar istället för att min mor får dem?

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det handlar om att erbjuda människor en möjlighet att välja. I dag drivs drygt 80% av vård och omsorg av stat och kommun, resterande del drivs till största delen av små och medelstora företag, kooperativ, intraprenader. Dessa företag återinvesterar stor del av sin vinst och resten går till andra kostnader i företaget. Det är en felaktig bild du presenterar. Återigen säger jag att det är inte driftsformen som är viktig, det är kvaliteten som är det viktiga. Det finns mycket bra offentlig vård och omsorg som vi ska vara stolta över, likaväl som det finns många bra alternativa driftsformer. Varför är det så farligt att erbjuda människor att välja? Läs alla undersökning som presenteras över patient nöjdhet. Det är väldigt tydligt! Läs statistik på SKL :s hemsida över kvalitet och hur det ser ut i vård och omsorg i dag.

 2. Sandlådan Sverige

  Jasså man är ”trångsynt” då man inte håller med?
  Det ska till en moderat politiker för att kunna blunda för verkligheten!

  Ja men du, då väljer jag det privatägda:
  ATS Assistans som ägs av Abbas Hassoun… han kommer väll ut om 3år och kan fortsätta sin privata ”vårdverksamhet”. Undra om det kommer kosta oss 21miljoner i advokat-, och tolkkostnader den gången också, måntro?

  Men ha till-”tro” till den enskilde individen du och kvaliten som denne skapar, så skall du se att ni lyckas rämna sverige innan nästa val.
  För oss få som baserar vår vardag på fakta och inte tro, så hör inte kvalite & vinstjagande ihop!

 3. Marianne R Johansson

  Om det är som du säger, kvalitet som är det betydelsefulla, varför är det då så viktigt med privat vård?
  Varför inte låta Stat och kommun sköta detta, utan att få minskade resurser till förmån för privata aktörer och riskkapitalbolag??Människors valfrihet, som ni Moderater tjatar om hela tiden, skulle ju då verkligen kunna gynna alla skattebetalare! Med er politik och främjande av privat vård, så blir ju valfriheten för folk som bor i städer, där privata aktörer kan tjäna pengar och därför också satsar!
  Nej, var ärlig, säg som det är, detta handlar inte om valfrihet för alla, detta handlar om Moderat/borgerlig ideologi!

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det handlar om att erbjuda människor en möjlighet att välja. I dag drivs drygt 80% av vård och omsorg av stat och kommun, resterande del drivs till största delen av små och medelstora företag, kooperativ, intraprenader. Dessa företag återinvesterar stor del av sin vinst och resten går till andra kostnader i företaget. Det är en felaktig bild du presenterar. Återigen säger jag att det är inte driftsformen som är viktig, det är kvaliteten som är det viktiga. Det finns mycket bra offentlig vård och omsorg som vi ska vara stolta över, likaväl som det finns många bra alternativa driftsformer. Varför är det så farligt att erbjuda människor att välja?

 4. S-O S

  Det handlar inte om att bedriva vården billigare, det handlar om att skapa en ny marknader för penninghungrande kapitalister, för vem ämnar att starta privata vårdinrättningar i Västerbottens inland? Vilka miljarder finns att tjäna där?
  Om det nu vore för att vården skulle bedrivas billigare så borde deras vinster gå tillbaka till samhället, då skulle jag förstå eran retorik, men tyvärr så accepterar ni att några få skattesvindlar och skatteplanerar med pengar från min och andras surt inbetalda skatter, ni borde skämmas i eran syniska propagandahysteri……

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det handlar om att erbjuda alternativa driftsformer för att människor ska kunna välja sen vård och omsorg man vill ha. I dag drivs drygt 80% av vår välfärd av stat och kommun. Av de 20% som finns i alternativ form är drygt 90% små och medelstora företag, kooperativ , intraprenader eller liknande. Dessa återinvesterar i princip hela den vinst de gör, resterande vint går till bl.a. Lönehöjningar för medarbetarna. Den bild du beskriver stämmer inte med verkligheten, läs på SKL:S hemsida så hittar du all statistik.

 5. Daniel Johansson

  Hej där.
  Du säger att Jonas Sjöstedt mfl ofta blundar för verkligheten. Jag undrar vem som blundar. Verkligheten är den att i VLL så har det startats 3 nya Vårdcentraler, alla i Umeå där vi är yngst och friskast i länet. Alltså inte där behovet är som störst. Knappast någon större valfrihet för de som bor i inlandet…. Den politik du/ni företräder gör att fler nya etableringar görs där befolkningen är som friskast! De är den verklighet du pratar om, fakta! De leder till att mindre resurser finns kvar för att hålla landsbygden vid liv. Prata inte om att blunda för verkligheten när du uppenbarligen nyper igen ögonen allt du kan.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det finns även en privat hälsocentral i Lycksele! Det är landstinget som sätter prislappar för den vård som ska bedrivas och inte tvärtom, med andra ord så är det definitivt inte dyrare för ett landsting att lägga ut vård på alternativa driftsformer. Att inte se till den fakta och statistik som finns är att blunda för verkligheten. 90% av alla unga vill välja vilken skola de ska gå på, drygt 75% vill välja vilken vårdcentral de ska besöka. Varför vill då (S) och (V) begränsa människors vilja att välja själva?

 6. Maja Larsson

  Tack Elisabeth, jag håller helt med dig. Det viktiga är inte att lägga fokus på valet kommun eller privat. Det viktiga måste ju vara fokus på att individen får det så bra som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.