Budgetpropositionen 2014

I dag presenterar Alliansregeringen nästa års budget. Sverige har, tack vare ansvarsfull ekonomisk politik under krisåren, bland de starkaste finanserna i EU. Nu använder vi styrkan i den svenska ekonomin för att stötta tillväxt och öka sysselsättningen.

Jag vill särskilt nämna ett par av satsningarna på jobb, skola och ungdomar.

Genom att göra det mer lönsamt att arbeta skapar vi bättre förutsättningar för fler jobb vilket bidrar till en fortsatt trygg gemensam finansiering av välfärden. Förslaget om förstärkt jobbskatteavdrag beräknas leda till 13 000 nya jobb, vilket tillsammans med det hittills genomförda jobbskatteavdraget beräknas leda till totalt 119 000 nya jobb.

Vi vill även fortsätta sänka skatten för alla pensionärer, denna gång med 2,5 miljarder kronor, mer än dubbelt så mycket som den reformambition som återstod i Alliansen valmanifest. Sammanlagt har Alliansen nu vid fem tillfällen förbättrat pensionärernas inkomster. Totalt kommer 99 procent av alla pensionärer över 65 år få minst 500 kronor i plånboken varje månad till följd av Alliansens arbete.

Sedan 2006 har vi satsat cirka 30 miljarder kronor på välfärdens kärna samtidigt som vi gett låg- och medelinkomsttagare mer kvar av lönen efter skatt. Både kommuner och regeringen satsar i dag mer resurser på skolan än 2006. Alliansens reformer har hittills ökat resurserna till skolan med 4 miljarder kronor.

Den avgörande faktorn för skolans utveckling är att det finns duktiga och motiverade lärare. Vi vill att det ska löna sig att vara en bra lärare och att bli en bättre lärare. Därför bidrar staten med ett särskilt statsbidrag som gör att en så kallad förstelärare kan få en löneökning med 5 000 kronor i månaden och en lektor kan få 10 000 kronor i månaden. Förslaget i budgeten innebär att det redan under nästa höst kan finnas 15 000 förstelärare. Det är ett första steg mot att förbättra läraryrket och kvaliteten i skolan.

Samtidigt förbättrar vi övergången mellan utbildning och jobb. Därför satsar vi på YA-jobb (anställning på yrkesintroduktionsavtal) i årets budget. Yrkesintroduktionsavtal ger möjligheter till att kombinera arbete med utbildning för unga utan tidigare erfarenheter i yrket. Anställningen sker inom ramen för den svenska modellen med avtalsenliga löner och villkor. Med det stöd till YA-jobb som presenteras i budgeten sänks kostnaden för att anställa med över 10 000 kronor i månaden. Totalt satsar vi 3,1 miljarder kronor på jobb till ungdomar.

Det här är ett par av de konkreta satsningar som Alliansen utför, om ni vill läsa mer om strukturreformer och andra satsningar som vi gör kan ni titta här: http://www.regeringen.se/sb/d/2548/a/223577 och http://www.regeringen.se/sb/d/2548/a/223576

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

 1. lf

  Det är helt fantastisk att du nämner ,jobb, skola och ungdomar.Det är ju där ni har misslyckats.
  Du kan visa vilken statistik som du vill! Ni har misslyckats. Och det värsta är att du tror att även pensionärer går på denna bluff.
  Nä,om du tror att pensionärerna är dumma så har du fel. Och detta kommer att visa sig i nästa val.
  Kan du beskriva vad som är ”välfärdens kärna”.
  Och om du kan beskriva den,vem hamnar då i skalet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.