Vården i fokus!

Jag har träffat företrädare från olika organisationer som företräder sjuksköterskor och det är med stor tydlighet de beskriver alla utmaningar de ser inom vården. Det finns många positiva exempel att lyfta fram också och dessa får vi inte blunda för. Multisjuka äldre som hamnar på en akutmottagning är de som får ligga längst på en mottagning som är helt fel ingång för dessa människor i vården. Vi är en stor brist på sjuksköterskor med specialistkompetens inom äldrevården. Sjuksköterskeorganisationerna ser med oro på avsaknaden av specialistkompetens bland sjuksköterskorna inom kommunerna som nu tar över mer och mer sjukvård i hemmet. Att lyfta status och erbjuda attraktiva morötter för att vi ska få fler unga att söka vårdyrken är en stor utmaning som vi måste hantera. En öppen europeisk arbetsmarknad är bra men det ställer samtidigt krav på att utbildning måste jämställas mellan länderna. Det är till exempel stor skillnad mellan barnmorskornas arbetssituation i Europa.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

  1. Oberoende politisk bedömare

    Håller med dig, dessa frågor är ett stort problem. Främst i alliansstyrda Region Skåne. Det måste ju betyda att allianspolitiken inte klarar av att styra landstingen. Varför ska vi då rösta blått i Västerbotten?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Hur ser det ut i röda Västerbotten? Jag har inte förtroende för ett styre som sätter prestige före sunt förnuft. Varför inte backa på ett felaktigt beslut att lägga ner ambulans och vårdplatser och dra detta in absurdum till en folkomröstning för stora summor som med råge hade finansierat båda dessa så kallade besparingar. Först nu ändrar (S) lite på sina beslut men det hade sparat oss betydligt mycket om de släppte prestigen. Varför inte satsta mer på vård och omsorg i detta län och höja kvaliteten?

  2. Maja Ghi

    Varför kommenterar du inte den nya topptjänsten som moderaternas kommunalråd har fixat till sin maka i Umeå Kommun? Visst vore det något spännande att blogga om?

  3. Kristina Lindblad

    Min familj har under 15 sommarlov tagit emot en flicka från Ryssland. Idag är hon 21 år, till sommaren är hon färdig akut sjuksköterska i Ryssland. Hon pratar och skriver på Svenska, hon har kompisar och oss som familj i Lycksele. Hon vill inget hellre än att flytta till Sverige och jobba. Hennes önskan är att komplettera sin Ryska utbildning så att hon kan legitimera sig som Svensk sjuksköterska. Vi vet att hon behövs här i Sverige och Lycksele och hon har också fått veta att behovet av sjuksköterska på lasarettet är stort, trots detta är det så svårt för oss att hjälpa henne med att komma till Sverige för att studera. Vi hoppas nu på att hon ska få arbetstillstånd för att vikariera som undersköterska till sommaren men det vore ju toppen om man kunde se någon fortsättning till hösten. Kan du som politiker se några möjligheter för henne? Har du några konkreta förslag till oss?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.