Biståndsdebatt!

Biståndspolitik är alltid spännande att debattera. Tyvärr var det en väldigt blek debatt i kammaren i måndags då samsynen är stor bland de flesta partierna. (S) som ofta vill göra sken av att de vill göra mer och snabbare har i sin budget inte några andra förslag inom biståndspolitiken än vad vi presenterat.Det är lite spännande eftersom det är en stor budgetpost på över 38 miljarder och man har inga egna förslag. (V) och (MP) vill satsa ännu mer pengar på vårt bistånd och även mer pengar på klimatbistånd. Spännande var de ska prioritera om medel för detta? Vad som är intressant är att(SD) lyfte fram en rad skiljelinjer. De vill minska vårt bistånd med nästan 10 miljarder kronor och påstår att de på så sätt kan hjälpa fler människor. De vill inte ta emot flyktingar utan de ska få hjälp i sitt eget hemland. Hur då? Hur ska de få hjälp i en krigszon?, hur ska de få hjälp i ett land med en diktator som förtrycker?, hur ska de få hjälp i ett stort flyktingläger? Jag tog en debatt med företrädare från (SD) och fick till svar att de satsar mer pengar på vatten och sanitet. Det är i och för sig positivt men inte det primära i hela biståndsdebatten.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Mr Cool

    De allra flesta tycker nog det är bra om man kan hjälpa andra. Men att biståndet ständigt MÅSTE nå nya höjder har jag svårt att förstå. Det har skrivits ett antal böcker i ämnet om bistånd som förskingrats eller misslyckade projekt mestadels i Afrika. Ryssland som nyligen genomförde en jättelik militärmanöver och som har kärnvapen, rymdprogram etc. är också mottagare. SIDA pumpade härförleden in pengar i kommunistpartiets valkampanj i Colombia. Man kan visst hjälpa på plats och att kunna skicka tält och mediciner samt mat till flyktingläger kan vara nog så god hjälp. Men nu verkar det som om alla skall inviteras att komma till Sverige vilket på sikt innebär att vi importerar krig och konflikter samt massiv arbetslöshet men inte minst kriminalitet. Husby är en västanfläkt mot vad som kommer och ständiga skottlossningar tillika mord i invandrartäta område bereder vägen. Men vi är olika och möjligheten att på deklarationen få ange frivilligt belopp och vilket land man vill skänka till vore något. Det ni politiker gör är ren förskingring av skattemedel då ni bl.a. pumpar in pengar direkt i korrumperade afrikanska regimers statsbudgetar. Men pengarna MÅSTE ju göras av med.

  2. truthbe2old

    Nu stödjer jag inte SD, men detta argument är ren obestridbar mattematik, så jag måste hålla med.
    Kan du snälla Elisabeth kolla in detta klipp, med svensk subtext så du förstår. Ta dig tid och gör det nu så kommer du nog förstå!
    http://www.youtube.com/watch?v=6EFmsgEmozg

    Men med risk att du än en gång inte kollar källor så får jag väll snabbt summera:
    Fallet gäller USAs invandringspolitik. Enligt världsbanken så föds det 80 millioner fattiga barn till världen varje år. Om då usa tar emot 1 million, eller 2 millioner som skulle fälla hela systemet, så är det ändå 78 millioner fattiga kvar!. Problemet måste åtgärdas på plats annars tar det aldrig slut!.
    Nu är det kännt att biståndspengar tas för att försörja invandrare som kommer hit, vilket är helt åt helsicke sjukt! Tänk dig vad 22800 kr/månad skulle kunna göra för folk där nere!
    Eller anlita EN ingenjör för att lära upp fler ingenjörer, som lär fler osv, tills det finns nog folk som kan fixa problem och komma med lösningar.
    Att ge dessa ”flyktingar”, som har möjlighet att betala 10000 dollar till smuggelresan, svenska biståndspengar & PUT är helt vansinne! Istället för att hjälpa hundratals fler genom att hjälpa de som INTE hade råd med smuggelresan, på plats!

    Regim som förtrycker säger du, de som orsakar krig i syrien är muslimska jihadister från angränsande länder som vill, likt libanon, införa sharia likt muslimska brödraskapet. Så kanske det problemet skulle åtgärdas först, istället för att understödjas av Obama och Reinfeldt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.