(S) fick vända om Hjärtat!

I går var det kommunfullmäktige i Lycksele. Skiljelinjerna var väldigt tydliga inför fullmäktige och alla var beredda på en lång och intensiv debatt. En av de stora frågorna som skulle debatteras var att en enig majoritet i kommunstyrelsen hade beslutat att lägga ned demensboendet Hjärtat. Alliansen hade reserverat sig mot beslutat och hade ett annat förslag. Fullmäktige hade av naturliga skäl lockat många engagerade Lyckselebor och det var en lätt irriterad stämning. Socialnämnden ordförande förstod inte besparingen och inte heller den matematik man använt för att räkna hem besparingen. Den konsekvensanalys som gjorts fanns inte tillgänglig inför kommunstyrelsens beslut utan lades på bordet efter beslutet var taget. Förklaringen till detta var att kommunstyrelsen hade bråttom att ta beslutet. Hur kan man ha så bråttom att fatta stora beslut som innebär så stora förändringar? Inför beslutspunkten meddelade (S) att de ändrat sig och skulle söka besparingar på annat håll och att boendet Hjärtat skulle vara kvar. Tydligt var att (S) inte vågade stå upp för sitt tidigare beslut eftersom trycket var så stort. Efter denna debatt kom frågan upp om inköp av en skogstraktor till kommunen. Ett typiskt beslut från kommunen som inte ser möjligheter att lägga ut verksamhet på entreprenad utan ska sköta verksamheten själv. En lång debatt avslutades på ett förutsägbart sätt, majoriteten vann och vi reserverade oss!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

  1. Erik

    Ja, Lycksele Kommun är ökända för att göra allt själv. Under åttiotalet ”dödade” man en entreprenör i friskvårdsbranschen när badhuset för allt smör i Småland skulle ha ett eget gym. Och för inte så länge sedan köpte man en väghyvel. Tydligen är ”själv bästa dräng” i denna Kommun.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt i ditt inlägg. Jag har ställt frågan till Lilly Bäcklund om möjlighet att konkurrensutsätta viss verksamhet (LOV) och även om möjlighet att anta kommunalutmaningsrätt. Svaret jag fick från Lilly var att hon hade lovat ”sina ”väljare att inte sälja ut kommunal verksamhet och att det vore ett misstroendevotum mot kommunens medarbetare om man skulle konkurrensutsätta viss verksamhet. I min värld är detta är otroligt inskränkt synsätt. Jag förespråkar inte privatisering utan jag tycker att man kan ifrågasätta om verksamheter kan drivas på ett annat sätt förutsatt att kvaliteten kan upprätthållas. Att köpa väghyvel, traktor och nu en skogstraktor talar sitt tydliga språk. Bert-Ove Bäckman säger i fullmäktige att kommungubbarna ville ha en skogstraktor så då var de tvungna att köpa en. Vilket fantastiskt underlag för upphandling! Lycksele kommun är inte entreprenörvänliga och det är bevisat flera gånger om.

  2. Mikael Pallin

    Ja du Elisabeth. Det är märkligt vad en konsekvensbeskrivning kan göra med ett fullmäktige.
    Det tråkiga med hela budgetdiskussionen tycker jag var att ingen efterfrågade konsekvenserna av de övriga 35-40 miljonerna som låg till grund för budgeten i sin helhet. Din partikollega fick ju dra vissa lärdomar av detta i ett lite senare ärende kring försäljningarna av brandstationerna i Örträsk och Kristineberg, men det blev inte något större ramaskri. Konsekvenserna av ert förslag var ju inte så väl underbyggt heller med tanke på att ni med ert förslag bara finansierat ytterligare ett halvt års drift av Hjärtat. Det är lätt att skryta med stora ord och hög röst när man bara är emot och inte har egna hållbara förslag. Nu är det upp till bevis för nämndsledamöter inklusive moderaternas att arbeta för att det går ihop under kommande år. Förslagen har ju inte direkt haglat.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Ja du har helt rätt i att debatten blev väldigt smal och blev fokuserad på några frågor. Vår reservation kring nedläggning av Hjärtat var grundad på den information som alliansen fått på kommunstyrelsen. Det handlar inte om att skryta med stora ord men att fatta ett så ogrundat beslut utan konsekvensanalys och dessutom i all hast är inte ett seriöst sätt att hantera en svårt fråga som i detta fall drabbar människor med demenssjukdom. När ordförande i socialnämnden står framför fullmäktige och säger att han inte förstår matematiken bakom besparingen och inte ser hur kommunen ska kunna lägga ned demensboendet Hjärtat gör det frågan än mer ifrågasatt. Hur kan Kommunstyrelsen ta ett beslut och sedan få backa på det när alla fakta kommer på bordet. Det är inte ett seriöst sätt att hantera frågan.
      Det är intressant hur arbetet i alla nämnder fungerar. Majoriteten innehar alla ordförande och vice ordförande poster och har därmed givit tydliga besked om att insyn i verksamheten inte är aktuellt. Jag har inte sett en kommun med sådant agerande .

      • Mikael Pallin

        Reservationen i kommunstyrelsen avsåg finansiering av avvecklingstiden för hjärtat. Allt annat är efterhandskonstruktioner.

        Alliansen är representerade i samtliga arbetsutskott och i de nämnder som har presidier har ni viceordförandeposten. Dessutom har ni ett kommunalråd på heltid. Att då hävda att ni saknar insyn och inflytande blir märkligt. Jag företräder det enda parti som i så fall inte har någon insyn alls men har inte klagat på möjligheterna att påverka besluten. Jag tycker att ni är och har varit väldigt passiva. Nämndernas förslag till programbudget innebär besparingar i storleksordningen 35-40 miljoner, men det tyckte ni uppenbarligen var helt okej, eller också har ni inte förstått det ännu. Konsekvenserna av detta har vi inte sett ännu men jag är övertygad om att det kommer att märkas om nämnderna tar sitt ekonomiska ansvar. I dessa nämnder är även ni moderater representerade, och oavsett vad ni tycker om ordförandeposter och annat lika ansvariga som företrädarna för majoriteten.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Lycksele kommun har en väldigt dålig ekonomi. Trots högre statsbidrag, en högre tilldelning från skatteutjämningssystemet, ett högre skatteunderlag så lyckas man inte hålla budget. Om man jämför med liknande kommuner i vårt land så har Lycksele betydligt högre kostnader för kommunalverksamhet. Kan man inte hålla en budget i balans så måste det till stora besparingar. Hur hade du tänkt att kommunen skulle hantera ekonomin utan besparingar ? Den besparing som presenterades för KS innebar att Hjärtat skulle stängas den första januari . Detta är inget möjligt eftersom det bor femton dementa personer på Hjärtat och det är i princip fullt på alla andra boenden. Den reservation som Alliansen lade innebar en mer realistisk besparing att man i takt med att de nuvarande boenden flyttar ut så kan Hjärtat avvecklas. Frågan i sig handlar om hur realistiska underlag KS tar beslut på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.