Stänger ned nyhetsbyrå!

Det kommer oroande nyheter från vårt grannland i öster. Den statliga nyhetsbyrån RIA-Novosti läggs ner av president Vladimir Putin. Därmed försvinner en av få relativt oberoende ryska nyhetsförmedlare och den ersätts istället av en ny nyhetsbyrå som enligt kritiker bara kommer att bli regeringens språkrör.
De ryska myndigheternas hårda grepp om landets medier framgår även i det faktum att Ryssland ligger på plats 148 i Reportrar utan gränsers index över hur väl pressfriheten respekteras i världens länder. På den listan ligger Ryssland efter länder som Libyen, Angola och Afghanistan. Oberoende reportrar som granskar staten, i synnerhet när det gäller frågor om mänskliga rättigheter, riskerar dock att utsättas för hot och trakasserier. Det är inte en positiv utveckling och inför det stundande vinter OS i det subtropiska Sotji helt fel väg att gå.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.