Vrider klockan tillbaka!

Det pågår en debatt inom flera länder inom och utanför EU som handlar om rätten till abort. Allt fler länder ändrar sin lagstiftning så att rätten till abort blir förbjudet eller starkt begränsad. Senaste i raden av länder är Spanien. Här har en majoritet av landets politiker ställt sig bakom en skärpning av abortlagen som innebär att en kvinna endast ska få göra abort om hennes liv är i fara eller om hon har blivit våldtagen. Detta förslag innebär att vrida klockan tillbaka i tiden och inte den utveckling jag vill se. I Indien har Högsta domstolen beslutat att upphäva den fyra år gamla lagen om rätten för samkönade personer att ingå äktenskap. I detta domslut kriminaliseras även alla onaturliga handlingar inom heterosexuella äktenskap. I sitt beslut hävdar Högsta domstolen att ett undanröjande av den gamla lagen inte kan göras av en domstol, utan att det är en fråga som landets parlament och regering måste ta ställning till. Inte många väntar sig att landets politiker är beredda att ta upp frågan just nu eftersom det bara återstår fem månader till nästa parlamentsval, och det vore politiskt riskabelt att ta ställning i en sådan kontroversiell fråga med så kort tid kvar till nästa val.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.