Etableringsreformen en möjlighet !

Västerbotten har under förra året tagit emot över 700 människor från andra länder. Det handlar om olika kategorier som exempelvis asylsökande, kvotflyktingar, ensamkommande barn och kärleksinvandring. Förutsättningarna ser lite olika ut beroende på kommunernas olika storlek men det finns en gemensam nämnare och det är att de flesta ser invandringen som ett positivt sätt att stärka upp och minska den negativa befolkningsutvecklingen i den egna kommunen. Den stora utmaningen är att hitta arbetstillfällen och även utbildning till de som flyttar till kommunen. Det finns regelverk som inte är riktigt anpassat efter att det finns större och mindre kommuner, vilket innebär att det blir skillnader. Dessa fakta var några av de besked som jag fick när vi lyssnade på debatt med region 8 gruppen på Grandhotell. Både arbetsförmedlingen och migrationsverket var närvarande och en hel del klargörande gjordes vilket var positivt för alla närvarande kommuner.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

  1. truthbe2old

    Så låt mig sammanfatta,följande skall alltså kommunen & skattebetalarna stå för:
    tolk, gratis skola, gratis sjukvård, boende, socialbidrag, barnbidrag, SFI-bonus, busskort, tydligen får alla en Iphone(??!), missade jag något? Den indirekta kostnaden pga ökad polisinsats, brandkår, tolk vid tingsrättsförhandlingar, juristkostnader osv behöver kanske inte nämnas då de inte är säkert att det händer, men statistiskt sett (om man inte gör skillnad på folk & folk som kommer hit eller till en storstad) så KOMMER DET HÄNDA!.
    Prykiatrivården, som inte är utbildad att hjälpa dessa, varutav många är traumatiserade, kommer gå ned på knä.

    Dessa människor måste sedan va Genier för att läsa in iaf åk 1 till gymnasiet åk 3 på, inte 12 år utan vadå? 3år? För att inte ovan kostnader skall bli för stora i längden.
    Och som jag hoppas du vet så finns det nog svenskar med gymnasiekompetens där ute så troligen behöver de ”nya svenskarna” då minst 3år till på universitet innan de blir attraktiva på arbetsmarknaden. Då Sverige är (eller var!) ett högt utvecklat land och skriker efter kompetens!.

    HUR I HELA HELSICKE kan detta vara ”positivt” för en kommun som ligger back 40 miljoner?
    Där välutbildade, ärliga, duktiga, norrlänningar flyttar för att gå universitet och sen sticker för att inte finns inspirerande jobb i norrland? (som en undersökning på VK visade & sunt förnuft säger).
    Det är ju därför folk flyttar och ni politiker förstår inte att man måste satsa på jobb som går att göra på distans. t.ex. telefonjobb och framförallt programmeringsjobb.

    Sen visar ju statestiken att alla invandrare flyttar till södertälje..(överdrift kanske men)… ”det är som i somalia, man behöver inte kunna svenska” som en sa i en SVT intervju.
    Alltså de pengar som kommunen lagt ned, fås aldrig tillbaka då man inte kan ”tvinga” denna ”investering” att bo kvar här uppe i kylan & arbetslösheten.

    Men nu är det ju så att denna sat–s regering Tvingar kommuner att ta emot dessa ”barn” (som flertalet är över 18 och är per svensk lag fullvuxna). Så det är väll inte mycket man kan göra.. men man kunde ju hoppas att Någon politiker kunde ha lite civilkurage & sunt förnuft och säga ifrån!.

    Tänk om det fanns något parti som ist kunde värna om Svensken och på något sätt få det positivt & ekonomiskt hållbart att föda barn och bli mor & far. Som det är nu tvingas folk jobba häcken av sig för att försörja annat i samhället och karriär är det enda raka, för att skaffa barn det är Missär.
    Förstår du inte att det är detta tankesätt som i slutändan gör att svensken utrotas?

    Vet inte hur det är med sunt förnuft, men ni politiker gräver en grav åt det svenska folket, så är det bara och ingen verkar fatta det?! ..inte ens fast det går att bevisa matematiskt att befolkningen byts ut & kompetensen minskar!
    När skall ni vakna upp & värna om det folk ni styr över?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Din beskrivning av flyktingmottagande är inte riktigt korrekt. Vi har ett behov i Sverige av arbetskraftsinvandring och det har vi haft under en lång tid. Arbetstillfällen skapas inte av politiker utan av arbetsgivare inom olika brancher. Det politiker kan bidra med är att underlätta förutsättningarna till företagande och det är precis detta som Alliansregeringen gör.

      • truthbe2old

        citat migrationsverket: ”men vi har inte arbetskraftsinvandring, det är annhöriginvandring”

        Påkommen! Ni som moderater skapar alltså denna invandring för att kunna hålla lönerna nere och INTE, som det borde vara, för att hjälpa utsatta människor. Utan ni ser det som arbetskraftsinvandring!

        Tyvärr så är allt jag skrev ovan sannt. Fakta är fakta, varesig du vill erkänna det eller ej.
        Ett utalande att det är fel får mig att fundera om du verkligen är insatt alls, eller bara inte kan svara på påståenderna utan bara ”glider undan”. Säg då var jag har ”fel” och ge gärna exempel & länkar så jag får läsa var, t.ex. ett födslotal på 1.36 för svenskar och 4.6 för invandrare INTE leder till det etniskt svenska folkets undergång? Det är ju otvivelaktlig mattematik! Hur tänker du egentligen?

        Men du är då en typisk moderat politiker iaf, som bara blånekar fakta och håller sig till ”sin sanning”. Jag minns reinfelt gjorde samma sak för något år sedan då han diskuterade arbetslösheten, som är en otvivelaktlig, mattematisk, siffra, antalet inskrivna på arbetsförmedlingen. Siffran hade aldrig varit så hög, 8% …”nej den är 4″, ”NEJ den ä 8%” …”nej den är 4a moderaterna e bäst”.
        Barnsligt! och ett bevis på att demokratisk politik inte fungerar och gynnar inte sverige!
        Om du inte kan ge referenser till påståendet att jag har fel, så lägger jag dig i samma fack som Reinfeldt då, och bekräftar att int eheller du är en politiker med civilkurrage som vill Svensken väl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.