Jobb skapas inte av politiker!

I går presenterade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven sin stora rapport som ska uppfylla hans löfte från hans 1:a maj tal 2013. I talet lovad Löfven att ”vända på varje sten” för att Sverige skulle nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020. (S) forskningskommission som har letts av Mårten Palme skulle ge jobbsvaren. När jag läser rapporten ser jag inget om varken antalet nya jobb eller om finansieringen av dem. Hur ska ett mål om EU:s lägsta arbetslöshet kunna infrias utan att nya jobb skapas. Det är trots allt inte politiker som skapar jobben utan det är företagen. Förslagen i den budget motion som (S) tidigare presenterat leder till över 80 000 färre jobb. För att uppnå det mål som Löfven tidigare sagt innebär det att ca 200 000 människor måste erbjudas ett arbetstillfälle. Alliansens politik har skapat över 200 000 nya jobb i lågkonjunktur, trots det kallar (S) Alliansens jobbpolitik för ”misslyckad”. Jag ställer mig frågan, Hur ska (S) infria sitt löfte om EU:s lägsta arbetslöshet ?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

15 kommentarer

  1. "Dosan"

    Jobb skapas inte av politiker, helt rätt. Så varför uppför sig då borgar-alliansen som om ni skapat massor med jobb? Ni har ju inte gjort det, varken konkret eller med politiskt arbete.

    Kanske dags att sluta ljuga?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Politiker skapar inte jobb, det vi gör är att förenkla för arbetsgivare och företag att anställa genom ändrad lagstiftning och regelförenklingar. Alliansen har sänkt skatten för de flesta som arbetar idag vilket också har inneburit fler arbetstillfällen. Det är fortfarande företag inte politiker som anställer ,vi gör det enklare!

  2. Mange

    Jobb skapas inte av politiker!

    Jag blir så imponerad att ni i Moderaterna äntligen inser detta, för du ska väl inte försöka styra bort att ni inte har gått ut och sagt att ni ska skapa jobb och unga osv ?
    Och nu kommer du säkert med att vi sänkte restaurangmomsen och det har skapat massa jobb, nja det har inte det.. ni försöker bara ”lura” dom flesta här i Sverige som vanligt, det är ju det en politiker gör.
    Och på tal om restaurangmomsen, skulle det inte bli billigare att äta ute ?? det kan jag säga att så är inte fallet, det har blivit dyrare.
    Om en restaurang har 10 anställda och man klarar sig bra på detta, då anställer ingen fler bara för att ni sänker momsen. Dom restauranger som anställt fler är dom som har haft behov av detta.
    Men så har vi snabbmatskedjorna, tex McDonald dom anställer och sparkar folk på löpande band, och då kommer vi till nästa sak som ni gjort som är HELT värdelöst.
    Ni sänkte skatten så att unga ska komma ut i arbetslivet, detta har resulterat i att dom som är 35 och uppåt inte kommer in på arbetet för dom är helt enkelt för dyra.
    Så ni tror ni har förbättrar arbetslösheten för unga men ni har istället flyttat hela problemet till dom som har familj.
    Jag vet inte vad som är värst i Politik, att den som ljuger mest får bli statsminister eller att vi i Sverige finner oss i att ni har delat upp alla partier i två block.
    Nu om jag skulle vart Centerpartist och skulle vilja rösta på dom så är det ju inte C jag röstar på utan på Moderaterna. Det ni har gjort med svensk politik är en skamfläck och denna måste vi polera bort.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Alliansens politik har gjort det enklare för företag och arbetgivare att anställa. Alliansens politik har inneburit 200 000 nya arbetstillfällen i en av de värsta finanskriserna sedan 1920-talet. Läs den redovisning som branchorgansiationen VISITA presenterat och se hur Alliansens politik har innburit 10 000 nya arbetstillfällen inom näringen. Priserna har inte alltid blivit lägre men det har inneburit att fler företag kunnat fortsätta driva verksamhet, fortsätta att anställa och utveckla.

  3. Erik

    Så vitt jag vet var det ingen under gårdagens presentation som nämnde något om efterfrågan. Europa har under lång tid inte varit på sitt allra bästa humör. Och dit har vi lejonparten av vår export. Så länge det regnar och är disigt i Europa blir det omöjligt att halvera arbetslösheten. Vi har också en relativt stark krona och det påverkar också menligt på vår försäljning. Kanske dags att damma av vänsterns ”trick”; D E V A L V E R I N G !

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det var en väldigt tydlig Löfven (S) som stod den 1 maj 2013 och talade sig varm för att de skulle se till att Sverige hade EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020, De skulle vända på varje sten! detta uttalande gjordes för 10 månader sedan och Europa såg ut på samma sätt då. Om (S) lovar att vända på varje sten för att minska arbetslösheten måste man kanske presentera hur, var och för vilka pengar alla dessa 200 000 nya jobb ska skapas.

  4. Lena Andersson

    Alliansen har återinfört slavarbete, där arbetslösa med försörjningsstöd redan efter 2-3 månaders arbetslöshet tvingas till oavlönad ”samhällstjänst” på heltid åt kommunerna!
    Jag skäms över att jag i 2 val i rad röstade på Alliansen!

    Ur Aftonbladet 2013-05-22 :

    ”Tillbaka till fattigvården
    Förödmjukande krav på motprestation för socialbidragstagare har kritiserats – ändå riskerar Landskronamodellen bli nationell lag

    ”Det är alltid bättre att göra något än inget alls.” Så motiverade Landskronas kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg (FP) att man systematiskt satte socialbidragstagare i arbete.
    Året var 2009 och Helsingborgs Dagblad hade just avslöjat hur kommunen under beteckningen ”kompetenshöjande verksamhet” tvingade folk att fälla träd, bära möbler, rensa rabatter, måla simbassänger – ibland helt privat åt kommuntjänstemännen.
    Landskronamodellen kallades det.
    Den dömdes ut av Socialstyrelsen. Visst får man ställa krav, men de ska vara individuellt utformade och bara undantagsvis riktas mot personer över 25 år. Alla kompetensutvecklas inte av att rensa rabatter.
    Men nu har Strandberg och hans partikamrater drivit fram en lagändring. Från 1 juli blir Landskronamodellen nationell. Alla åldersgrupper ska omfattas av krav på motprestation. Det ska ”stärka ställningen på arbetsmarknaden” för socialbidragstagarna, argumenterar regeringen. Tvång för deras eget bästa.
    Tyvärr kommer det inte att fungera. Det är slutsatsen av 20 års experimenterande.
    När 90-talskrisen skickade tiotusentals människor till socialkontoren utvecklade kommunerna en egen arbetsmarknadspolitik för att hantera de kostnader som statens åtstramningspolitik vältrade över på dem. Ett antal ”modeller”, som Uppsalamodellen, Skärholmsmodellen, Rinkebymodellen, spreds över landet. Alla på samma aktiveringstema. Socialbidragstagarna tvingades söka en massa jobb, vara på plats hela dagarna, arbeta mot socialbidrag. Åtgärderna var ofta av beklämmande dålig kvalitet. ”I många avseenden är insatserna varken individuellt anpassade eller särskilt kompetenshöjande för den enskilde” fastslår till exempel socialforskaren Katarina Hjertner Thorén i sin närstudie av Jobbcentrum i Skärholmen och Källan i Osby.
    1998 hängde den socialdemokratiska regeringen på och skrev in i socialtjänstlagen att det nu var fritt fram att kräva motprestationer av personer under 25 år. I dag växer köerna till socialkontoren igen, när den sönderslagna a-kassan och sjukförsäkringen ställer människor på nödens rand. Och nu får kommunerna en ökad möjlighet att skjuta ansvaret vidare till de fattiga själva.
    Kommunerna gör sällan några egna utvärderingar av insatserna, och de som görs handlar om hur man tycker att det ena eller andra aktiveringsprojekt gått och hur folk har trivts, men inte om mätbara effekter.
    Däremot tyder forskningen på att aktivering är meningslöst eller snudd på meningslöst.
    Den enda effektstudie som visat på positiva resultat gjordes av nationalekonomen Matz Dahlberg och hans kolleger och rör olika stadsdelar i Stockholm. Här minskade socialbidragskostnaderna och sysselsättningen steg när aktiveringskraven infördes. Dessvärre går det inte att utläsa om det var just de individer som aktiverades som fick jobb.
    När socialforskaren Anders Giertz undersökte åtta socialbidragsprojekt i Malmö fann han däremot inga bevis på att projekten fungerat i sju av fallen.
    Ibland kan det till och med gå åt andra hållet. Den berömda Uppsalamodellen, där arbetslösa socialbidragstagare sökte jobb hela dagarna, har skärskådats av sociologen Pia Milton. Deltagarna jämfördes med en likadan grupp där dessa krav inte ställdes. Aktiveringen ökade inte chansen att få jobb eller utbildning. Tvärtom kom deltagarna snabbare tillbaka för att söka socialbidrag än personerna i jämförelsegruppen.
    Detsamma gäller Rinkebymodellen, som riktade in sig på lågutbildade invandrare med språksvårigheter. Jämfört med kontrollgruppen försämrades deltagarna chanser att bli självförsörjande.
    Till det kan läggas andra studier som pekar i samma riktning. Sociologen Margareta Bolinders studie visar till exempel att de som söker väldigt många jobb inte får anställning oftare än dem som söker få. Och socialforskaren Jenny Nyboms avhandling förra året tyder på att kombinationen jobbaktivering och hot om indraget bidrag leder till fortsatt socialbidragsberoende.
    Även i andra länder, som Norge eller USA, är det svårt att hitta studier som visar mer än försumbart positiva resultat. Katarina Hjertner Thorén skriver i sin internationella forskningsöversikt att ”kunskapsläget är mycket osäkert.”
    Att mot den bakgrunden låta kommunerna leka arbetsförmedling på socialbidragstagarnas bekostnad är ett gigantiskt intellektuellt haveri.
    Det blir inte bättre av att aktiveringstvånget fungerar avskräckande och nedbrytande. I socialforskaren Anna Angelins avhandling vittnar unga arbetslösa socialbidragstagare om sina upplevelser. ”Jag har aldrig haft en lägre självkänsla av att bli utnyttjad än vad jag hade där. Jag kände mig utnyttjad som en liten lort där”, säger Stefan. ”De krävde att jag skulle söka 10 jobb för att få 1 900 i månaden då. Det är ju inte klokt, det finns ju inte ens 10 företag här”, säger Jessica.
    ”Sammanfattningsvis”, skriver Angelin, ”ger min studie stöd för att aktivering som innefattar tvång och förödmjukelse många gånger blir till en kontraproduktiv erfarenhet.”
    Inte konstigt om folk drar sig för att vända sig till socialkontoren – trots att de har rätt till det.
    Ingen vet vart de tar vägen. Några kanske flyttar hem till föräldrarna, andra söker sig till välgörenhetsorganisationerna, några tar säkert ett sms-lån för att skjuta problemen framför sig. En amerikansk studie tyder på att de börjar jobba svart.
    Men visst, kommunen sparar skattekronor.
    Avskräckningen riktas också mot alla andra. Om det är riktigt förnedrande och svårt att vara arbetslös och fattig så disciplinerar det också dem som har jobb. De blir rädda, sänker sina krav, bråkar inte med vare sig arbetsgivare eller a-kassa.
    Kanske är det här aktiveringskraven har sin främsta funktion. Om reservarmén av arbetslösa ska fungera som lönepressare, så måste den vara på hugget och kämpa om jobben.
    Aktiveringstvånget måste ses som en del i den bredare individualisering av samhällsproblem som pågått i ett par decennier. Som sociologen Zygmunt Bauman påpekar bestod välfärdsstatens existensberättigande i att göra hoten från marknaderna mindre fatala. Människor blir arbetslösa, sjuka, gamla och slås ut. Men detta mildrades med försäkringssystemen, allmän sjukvård, en utbyggd socialtjänst och en politik för full sysselsättning.
    I dag backar de politiska partierna bit för bit från välfärdsstatens stora löfte.
    Du får själv se till att du kan bli ”anställningsbar”, spara en årslön på banken och orka jobba till 67.
    Och gång på gång varnar nu socialforskarna för att kraven på aktivering innebär en återgång till forna tiders fattigvårdslogik, där människor delas in i värdiga (barn och gamla) och ovärdiga (arbetsföra) fattiga. De ovärdiga misstänkliggörs som arbetsskygga och Socialtjänstens uppgift blir att testa deras motivation genom att kommendera dem till aktivitet.
    Tanken att arbetslöshet och fattigdom skapas av stora ekonomiska och politiska processer som den enskilde inte kan påverka är som bortblåst.
    Du är problemet. Ta dig i kragen. Annars gör vi det åt dig.
    Ovanpå denna grundläggande omvandling måste man lägga partipolitiken. Att sätta bidragstagarna i arbete är en bärande del i Moderaternas försök att i arbetslinjens namn hetsa medelklass och skötsam arbetarklass mot en vagt definierad underklass. De simulerar, latar sig, fuskar – och ska sättas åt. Den som säger emot står på myglarnas sida.
    På denna framgångsrika polarisering biter uppenbarligen ingen forskning i världen.
    Politikerna vet ju att aktivering är meningslöst. Ja, kanske inte alla småpåvar ute i kommunerna, men regering och riksdag. Redan i en offentlig utredning 2007 klargjordes att forskningen inte ger stöd åt aktiveringstvång. Samma sak i den kunskapsöversikt som levererades till arbetsmarknadsutskottet 2012. Till och med i departementspromemorian som det nuvarande förslaget bygger på hastar man igenom de besvärande resultaten.
    Fakta finns på bordet.
    Men även Socialdemokraterna traskar patrull. Samtliga partier, med undantag för Vänsterpartiet, är så hårt bundna vid arbetslinjen att de är redo att blunda. Ingen vågar framstå som bidragskramare.
    Under torsdagen debatterar riksdagen förslaget. Om inte en vårvind av förnuft plötsligt sveper genom kammaren klubbar den sedan igenom en rent moralistisk paragraf som påbjuder förnedring utan nytta.
    Det är ännu ett exempel på att det ibland vore bättre att göra inget än något.
    Källor

    Anna Angelin. Den dubbla vanmaktens logik. 2009

    Zygmunt Bauman. Collateral damage. Daidalos 2012.

    Margareta Bolinder. Handlingsutrymmets betydelse för arbetslösas upplevelser, handlingsstrategier och jobbchanser. 2006

    Matz Dahlberg, Karin Edmark, Jörgen Hansen och Eva Mörk. Fattigdom i Folkhemmet – från socialbidrag till självförsörjning. Välfärdsrådets rapport 2008.

    Anders Giertz. Making the poor work. 2004

    Pia Milton. Arbete i stället för bidrag? 2006

    Jenny Nybom. Aktivering av socialbidragstagare. 2012

    Katarina Hjertner Thorén. Kommunal arbetsmarknadspolitik – en kunskapsöversikt över åtgärder för arbetslösa socialbidragstagare. Rapport till Arbetsmarknadsutskottet. 2012.

    Katarina Hjertner Thorén. Kommunal aktiveringspolitik: en fallstudie av det praktiska arbetet med arbetslösa socialbidragstagare. 2005

    Från socialbidrag till arbete. SOU 2007:2

    Jobbstimulans inom det ekonomiska biståndet. Proposition 2012/13: 94

    Jobbstimulans inom det ekonomiska biståndet m m. Departementspromemoria. Ds 2012:26″

  5. Lena Andersson

    Arbetslösheten, men även det upplevda ”utanförskapet”, kan enkelt och kostnadsfritt helt elimineras genom att låta arbetslösa ”anställas” av ”bemanningsföretaget” Arbetsförmedlingen och istället för dyr och extremt orättvis a-kassa/försörjningsstöd ges en gemensam grundersättning plus behovsprövad tilläggsersättning, men avtalsenlig lön då de hyrs ut eller placeras i ”åtgärd”! Ingen arbetslös ska någonsin behöva förnedra sig genom att tvingas söka försörjningsstöd hos kommunala Socialtjänsten o där bli bemötta som om de vore psyksjuka alkoholister i behov av vård eller kriminella som måste straffas med oavlönad samhällstjänst på heltid trots att ingen domstol dömt dem o det inte ens existerar någon tidsbestämning på detta straff, denna samhällstjänst!
    Ingen i det svenska ”välfärdssamhället” ska tvingas skuldsätta sig, låna, för att ens ha råd med MAT och tak över huvudet, så studenter måste ges en ”studielön” motsvarande de arbetslösas gemensamma grundersättning, cirka 9000 i månaden, men utan möjlighet till tilläggsersättningen och max under 12 terminer men med kravet att klara minst 75 % av studiepoängen varje termin!

  6. Lena Andersson

    Moderater har aldrig fattat att företagen behöver anställda som fått utbildning i skattefinansierade skolor och som getts skattefinansierad sjukvård och vars anhöriga föräldrar ges skattefinansierad äldreomsorg, och företagen vill skyddas av ett skattefinansierat militärt försvar som har råd att skicka upp JAS-plan för att mota bort Ryska bombplan som övar kärnvapenbombningar mot svenska mål!
    Moderaternas enda lösning på ALLA problem är att sänka olika skatter!
    Jobbskatteavdragen var totalt meningslöst slöseri med samhällets resurser, särskilt som skolan och infrastrukturen och försvaret… förfaller! Att införa åldersdiskriminering har gjort det nästa omöjligt för äldre arbetslösa att exempelvis kunna erbjudas ett jobb som städare eftersom företagen nu hellre anställer de yngre än 26 eftersom de är så jättemycket billigare eftersom de slipper betala arbetsgivaravgift, avsedd att finansiera försäkringar o a-kassa…, för dessa ungdomar!

  7. Lena Andersson

    Arbetslösheten har inte sjunkit alls efter snart 8 år av Alliansens skattesänkande, för arbetslöshet beräknas i procent av den totala arbetskraften så antalet jobb som skapats är totalt irrelevant så länge som antalet arbetssökande ökar med lika mycket eller ännu mer!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Om du tittar på hur sysselsättningskvoten har ökat inser du att det innebär att antalet arbetstillfällen ökat samtidigt som vi blivit fler innevånare i vårt land. Vi måste också ha i beaktande att vi genomlidit den värsta finanskrisen sedan 1920 talet och vi som ett av få länder har klarat oss bra. Det säger ganska mycket om den politik son Alliansregeringen står för. Vi har många länder i vår närhet som inte klarat sig lika bra. Utbildning är väldigt viktigt för att ungdomar ska komma in på arbetsmarknadenn och då tycker jag att det finns alternativ att välja emellan. Det är likadant när det gäller vård och omsorg. Det är dock inte driftsformen som är av betydelse utan det är kvaliteten som är av betydelse .

      • Lena Andersson

        Sverige har ju inte alls klarat sig bra genom finanskrisen, skolan och sjukvården och infrastrukturen och försvaret…, jag hela ”välfärdssamhället” förfaller ju! Det har ju till o med gått så långt att kommunernas kostnader för arbetslösa med försörjningsstöd anses så höga att kommunerna nu tillåts/behöver tjäna pengar på dessa arbetslösa genom att tvinga dem att arbeta heltid utan att de ges mer än motsvarande mat o tak över huvudet som ”betalning”, vilket är exakt samma villkor som de hade på ”bomullsplantagerna”…, och studenternas studiebidrag måste ju minskas medan de luras/tvingas ta ännu större lån för att ens överleva och återbetalningen plus ränta innebär inkomster för Staten vilket delvis ska kompensera för den pengabrist som jobbskatteavdragen… orsakat!
        Skyller ni Moderater verkligen arbetslöshetsstatistiken på för stor invandring?
        Det är ju ni Moderater som fokuserar enbart på driftsformen istället för att inse att anställda hos privata arbetsgivare inte alls är bättre på att räkna, inkomster mot utgifter, än om samma anställda vore anställda av samhället/skattebetalarna! Valfriheten och mångfalden kan dessutom vara minst lika stor, sannolikt större, ifall skolor o vårdcentraler alla ägs av Staten men ges stort självbestämmande över den egna verksamheten! Ingen ska riskera, behöva ansvara för, att välja fel skola eller vårdcentral! Fria skolvalet har raserat skolan, och det fria vårdvalet innebär samma risk! Korruptionsrisken ute i kommunerna o landstingen ökar ju dessutom enormt när riskkapitalbolag i upphandlingar tävlar om de fleråriga, nästintill riskfria, kontrakten att driva fullt ut skattefinansierade skolor…!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Tack för alla dina kommentarer, Arbetslösheten i Sverige sjönk drastiskt efter det att Alliansen tillträtt 2006. Efter det har vi tillsammans med stora delar av övriga världen genomlevt den värsta finanskris sedan depressionen på 1920-talet. Jämför Sverige med många ndra länder i vår närhet så har vi klarat av finanskrisen på ett bra sätt. Under finanskriser är det bra att stimulera köpkraft för att skapa tillväxt och det är en av anlendingarna till att Allianen sänkt skatten för alla som arbetar. Skola, vård och omsorg har sedan Allianen tillträtt fått mer än 70 miljarder kronor i tillskott, vi har satstat över 500 miljarder på en starkt eftersatt infrastruktur, Alliansen har minskat utanförskapet genom att trots en finanskris stimulera företagen till att skapa över 200 000 nya arbetstillfällen. Det finns en rad fler punkter jag kan lyfta. Givetvis måste man alltid vara självkritisk och förändra det som inte blev bra och därför pågår justeringar inom områden där det är nödvändigt.

  8. Lena Andersson

    Har Sverige verkligen klarat krisen bättre än verkligt jämförbara länder såsom Finland o Danmark o Tyskland o Norge o Schweiz…, Sverige ska ju inte jämföras med Medelhavsländerna inklusive Frankrike?

  9. Oberoende politisk bedömare

    Lena Andersson belyser med sina frågeställningar en mycket viktig punkt.

    Flertalet av alliansens politiker har blivit ställda inför exakt den frågeställning som Lena Andersson framför. Ingen allianspolitiker har kunnat bemöta den.

    Varför är det så?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.