Oviss framtid!

Ukraina ett av våra grannländer i Europa befinner sig i en väldigt oviss framtid. I går folkomröstade befolkningen på Krimhalvön om det skulle tillhöra Ryssland eller få ett ökat självstyre i Ukraina. Det fanns inget alternativ om att behålla de förhållanden som varit. Omvärlden anser folkomröstningen som olaglig och Eu kommer under dagen att ta ställning till ytterliggare sanktioner mot landet. Jag läste en undersökning om vad människor i Ryssland anser om den pågående situationen i Ukraina och de som blir intervjudade i media har alla varit positiva men de som svarade anonymt via en undersökning svarade att ca 70% var emot den invasion av Ukraina som pågår nu. I fredags hade (SD) begärt en särskild debatt i Riksdagen om Ukraina. En lite konstig debatt att begära. De flesta särskilda debatter som något parti begär är i en fråga där det råder oenighet mellan oppositionen och Alliansregeringen. I denna fråga har vi stor samsyn att det som Ryssland gör måste fördömmas och omvärlden kan inte acceptera en väpnad strid i landet. Det som var mest häpnandsväckande i denna debatt var att företrädare för (SD) anser att Sverige ska ta avstånd från den nya ukrainska regeringen eftersom ett nationalistiskt, främlingfientligt parti sitter med i Ukrainas tillfälliga regering. Ska den svenska regeringen ta avstånd från alla länder som har ett nationalistiskt, främligsfentligt parti i sitt parlament?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Oberoende politisk bedömare

    Vi ska naturligtvis inte ta avstånd från länderna i sig, men vi ska klart och tydligt deklarera vår ståndpunkt när nazistiska partier tar plats i respektive lands parlament.

    Det är viktigt även när det sker i länder där Lundin Oil har intressen.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

    Alla länder är suveräna vilket gör det svårt för omvärlden att ta avstånd från hur den egna befolkningen valt representanter i sitt eget parlament. Det jag tycker är anmärkningsvärt är att (SD) som parti vill att Sverige tar avstånd.

  3. Leif

    Edward Riedl skrev i sin blogg att skulle marknaden lösa detta problem genom att sätta press på Ryssland. Detta har ju uppenbarligen inte skett.

    Så håller du med honom att marknaden kommer att lösa detta eller är det Edward som far omkring med osanning?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Att hantera situationer som det Ryssland har åstadkommit i Ukraina är inte enkel. Det finns inte en lösning när situationen har utvecklats som den ser ut nu. Ingen vet var det slutar.Jag hade önskat att vi med hjälpa av handelssanktioner kunnat påverka Ryssland i rätt riktning men det har inte haft full effekt. De sanktioner EU införde med frysning av tillgångar för 21 ryssar är ytterliggare ett steg att gå, vi får väl se om det kan få effekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.