Integration genom samverkan!

Förra veckan deltog jag i en politikerdialog om integration. Det var en intressant kväll med många diskussioner som gav många inspel till hur vi ska fortsätta arbeta med integration i våra inlandskommuner. Västerbotten ligger i topp i landet när det kommer mottagande av flyktingar inom flera områden. Tydliga siffror visar att det är tack vare invandring i länet som vi växer. De finns många utmaningar som vi måste samarbeta kring för att hitta lösningar. Vi har svårt att erbjuda samhällsinformation på hemspråk. Det är svårt att kombinera språkundervisning och arbetspraktik i alla kommuner. Det är svårt att hitta bostäder på kort varsel i många kommuner. Här har region 8 ett gemensamt ansvar för att samarbeta för bra lösningar .

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

 1. Mr Cool

  ”Tydliga siffror visar att det är tack vare invandring i länet som vi växer” skriver du. Jag antar att du uttrycker dig diplomatiskt och jag begriper att ”växa” kan innebära att vi helt enkelt blivit fler. Men för ordningens skull ber jag dig belysa den ekonomiska effekten även om jag inser att statsbidragen kortsiktigt förgyller tillvaron för kommunerna men det är ju pengar som kommer från den stora plånboken. Kanske det är så enkelt att du sitter inne med kunskap som inte politiker i södra Europa har där länder i ekonomisk kris gör allt för att inte fler båtar skall nå kusten med migranter. Kanske dessa länder i stället borde hämta migranter från bl.a. Afrika eftersom de är ekonomiska vinstlotter? Sorsele har ju i många år haft dessa migranter och för mig förefaller det som om dom efter all denna tid fortfarande går omkring sysslolösa på ortens huvudgata medans arbetslösheten redan innan är hög i kommunen. Några undantag finns kanske med lönebidragsjobb på ICA eller någon kommunal tjänst där man är tillsatt att stödja sina medbröder/systrar men jag tror det är nästan ingen som gör något produktivt. Se detta mot bakgrund att Sorsele även är svenska mästare på s.k. skatteutjämningsbidrag per invånare.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Du har helt rätt i att vi blir fler i vårt län tack vare vår invandring. Enligt siffror från Länstyrelsen så genererar vår invandring en hel del sysselsättning i vårt län. Upp mot 1000 arbetstillfällen räknar man med och det är en positiv effekt som är svår att bortse ifrån. Vi har en gemensam asylpolitik inom EU och nu arbetar man för att komma överens om en gemensam mottagningspolitik också.

  • medossellermotoss

   Som väntat fick du inget konkret svar från denna charlatan till politiker.
   Det är som att läsa en sekvens ur skräpreklamen från lycksökande & intetsägande moderater.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.