Ta tillbaka Norrlandsbegreppet!

Framtid i Västerbotten, mediabilden av norra Sverige var temat på dialogen som Länsstyrelsen i Västerbotten bjudit in till. En rad spännande panelister fick ge sin syn på hur mediabilden av Norrland ser ut och hur vi kan påverka den. debatten kom lägligt då TV4 precis beslutat lägga ned alla lokal TV stationer och medias närvara krymper på lokalplanet. Det var en spänst i panelen då åsikterna gick isär vilket sporrade alla närvarande att fortsätta dialogen. Frågor att ställa är vem bestämmer bilden av Norrland? Gränsen för var Norrland börjar skiftar beroende på ven man frågar. En av paneldeltagarna ansåg att vi skulle ta tillbaka Norrlandsbegreppet och fylla det med något positivt. Vi har ett politiskt ansvar att förbättra möjligheterna för investeringar, företagande och forskning i Norra Sverige. För att vi ska stärka utvecklingen och förbättra bilden av Norrland måste vi alla bidra till att gemensamt vara goda ambassadörer för att få bästa resultat.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

 1. Hans

  Vem behöver ett Norrlandsbegrepp, ingen söker stärka vare sej Götaland eller Svealand, behövs kanske i väderleksrapporter. Norrland är inget enhetligt begrepp annat än för geografin. Vidare tror jag inte att vi stärker Västerbotten med att kalla diskussionsdeltagarna med ett engelsk ord, panelister!!

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Frågan handlade om vad ett Norrlandsbegrepp används. Det är helt rätt som du säger att Norrland inte är ett enhetligt begrepp även om det ofta används så. Vi presenteras ofta som norrlänningar och vi pratat norrländska. Var går gränsen för Norrland? Vi äger begreppsbemäningen själva och kan profilera oss tydligare som Västerbottning

 2. Gaut

  So What?
  Ännu ett möte med pratglada damer och herrar. Definition av var Norrland startar, prata väl om, vara ambassadörer för, bla, bla, och bla…Säkert trevligt att ha varit med.
  Och vart ledde denna skattefinansierade träff? Skulle man kunna få ett referat från mötet med dess konklusioner.
  En vetenskaplig utredning av betydelsen av detta slags möten visar med all sannolikhet att värdet är noll.

 3. Lars A Grahn

  Norrlandsbegreppet är totalt ute. Det är så skamfilat och nedvärderat. Om man frågar mig varifrån är jag, så svarar jag Umeå i första hand, Umeregionen eller i sista hand Västerbotten.
  Vem har hört talas om Svealand. Götaland ? Jo i väderleksrapporten. Jag utbildade och arbetade i Sthlm under 60-talet och fick alla konstiga frågor om Norrland. Vad har vi i Umeregionen med Haparanda eller Gävle att samverka med eller så. Umeregionen finns redan nu som begrepp, dela in övriga delar på liknande sätt.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Norrland är ett begrepp som används väldigt slarvigt. Det är få personer i Borås som skulle presntera sig som Götlänning. Vi äger begreppsbenämningen själva och du har rätt att vi borde profilera oss betydligt mer lokalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.