Spännande forskning

Ifredags besökte jag Umeå universitet och fick en rundvandring på en av alla institutioner. Mats Johansson är ansvarig för Umit research lab. De fokuserar på forskning och utveckling av teknik för simulering och optimering och de industriella tillämpningarna och utmaningarna som kommer. Umit täcker hela kedjan från grundforskning till praktisk tillämpning och det är många spännande projekt som pågår. Ett projekt handlar om att tillsammans med skogsnäringen hitta band till skogsmaskin som gör så lite skada som möjligt i markerna. De simulerar olika markförhållanden och tryck från olika skogsmaskiner för att hitta bästa resultatet. De arbetar också tillsammans med LKAB på att ta fram en stor rullkross för hantering av malm och sortering. För mig som inte är insatt i forskarvärlden var detta ett väldigt intressant besök där det blev så tydligt att forskning och näringsliv måste gå hand i hand för att fortsätta utvecklas.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.