Utrikespolitisk debatt !

I går eftermiddag var jag med i en stor debatt om utrikespolitik på Umeå universitet. Frågorna kretsade kring två olika tema och ett stort fokus låg på det som sker i vårt närområde i Ukraina och i Ryssland. Det är tydligt att den ryska aggressionen inte minskar och vi är inte i slutet av ett skede utan mitt uppe i det. Hur det kommer att sluta går inte att spekulera kring. Det är tyvärr tydligt att Ryssland förutom att bygga upp sin egen militära förmåga även har andra intentioner kring sitt agerande i Ukraina. Hela regionen påverkas av det som sker i Ukraina och Sverige har starkt fördömt de ryska agerandet lika som övriga världen gjort. Skiljelinjerna var tydliga mellan en enad Allians och en betydligt mer splittrad opposition. Företrädare från (V) fokuserade stor del av debatten på det som sker i Ukraina på den legitimt valda övergångsregeringen. Det är lite tråkigt att (V) väljer att se ett fåtal extrempolitiker som det enda som kommer att spela en avgörande roll i hela Ukraina. Sverige står för mänskliga rättigheter och demokratiuppbyggnad. Sveriges bistånd till landet har samma fokus. Omvärlden måste stötta Ukraina till att bygga landet underifrån och därifrån ta ställning mot extrema partier som vill se en annan inriktning än ett demokratiskt Ukraina.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

 1. Mr Cool

  Jag har tidigare framfört kritik över biståndet som skickats till Ryssland trots deras enorma militära satsningar medans vårt eget försvar utarmas. Jag gissar att dessa pengar inte pumpats in i statskassan som ni gör i korrumperade afrikanska stater utan det är sannolikt någon obskyr feministrörelse eller gayklubb i Moskva som lyft pengarna. Och nu skall ni skicka pengar till det genomkorrumperade Ukraina. Jag har faktiskt vänner som bor i Ukraina och de måste månatligen betala den lokala polischefen mutor i dollar för att få ”vara ifred”. Annars så blir de godtyckligt arresterade för ett påhittat brott alternativt om de betalar så kan de själva begå brott och polisen vänder ryggen till. En annan ukrainare som jag träffade förra sommaren hade varit i Sverige och först trodde jag han beskrev en SPA-vistelse men det visade sig att han suttit i fängelse eftersom dom tagit metall ”från övergivna bilar” var man nu hittar dom. Han ville gärna komma tillbaka och sitta i fängelse, mat, kaffe, varmt, rena sängkläder, gym etc. Avslutningsvis så var inte så dumma att ni skickar en enda krona till detta land eftersom de kommer bara att försvinna. Gasledningarna går genom Ukraina och ryssarna påstår att de stjäl gas ur ledningarna och det är nog helt säkert sant.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Den gemensamma EU lagstiftning gällande bistånd är tydlig med att vi alltid ställer tydliga krav på mänskliga rättigheter och demokrati. Sveriges bistånd till både Ryssland och till Ukraina går via organisationer som arbetar med dessa frågor.

   • Mr Cool

    Du kanske skulle skrivit ”Sveriges bistånd till både Ryssland och till Ukraina går via organisationer som PÅSTÅR sig arbeta med dessa frågor”. Jag tror säker det finns EU-direktiv om att bistånd skall gå till mänskliga rättigheter och demokrati OM det skall skickas men däremot inte till vilka länder. Är helt övertygad om att EU-länder såsom Rumänien, Spanien, Grekland och Italien inte skickar ett öre till Ryssland. Men borde inte ett så långvarigt bistånd till Ryssland kunna redovisas i någon form av resultat eftersom inte ens ägaren av en korvkiosk slösar pengar på det som inte kan visualiseras? Den intressantaste frågan är dock vad DU skulle tycka om att andra länder pumpar in pengar i organisationer i Sverige som inte går i takt med åsikterna i Sveriges Riksdag? Som skattebetalare häpnar jag över det faktum att man skickar bistånd till en stormakt som övar kärnvapenanfall mot oss i ett läge då vi inte har pengar att bemanna incidentberedskapen och som dessutom är obeväpnad om den rycker ut. Avslutningsvis så kan Sverige inte göra ett dugg mot det HBT-motstånd som finns i öst eftersom det betraktas som en sjukdom av gemene man (även högutbildade) och inga biståndsmiljarder kan ändra på detta faktum.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Jag har träffat fler av våra samarbetspartners i bland annt Ryssland och vet att våra biståndspengar gör skillnad. Tyvärr är motståndet och okuskapen stor bland många om HBTQ personer rättigheter och det är en stor utmaning. Vi ser nu även den våg som går genom Europa om abortmotstånd. det är inte en positiv utveckling

 2. crtl+c WW2

  ”Sverige står för mänskliga rättigheter och demokratiuppbyggnad”

  Problemet blir ju då befolkningen i östra ukraina känner sig ryska, pratar ryska, vill ha rysk valuta, ryska traditioner och kultur osv. Hur skall dessa människors rättigheter värnas, om de Vill ansluta sig till ryssland?
  Det blir ju andra världskriget om igen då hitler ”hjälper” den förtryckta tyska befolkningen i de ”allierades” upphackade polen/tjeckoslovakien.
  Får ju rysningar! situationen är ju väldigt lik!: Obama & Co (”aliansen”). åker och ska ”värna om dekomratin” genom att hota/”öva” nära gränsen till en diktator som vill hjälpa det folk som vill tillhöra landet de har tillhört i evigheter.

  #1: när obama säger ”save democrasy” så skall ALLA rygga tillbaka och tänka på lögnen om ”WMD i irak”! och kriget som baserade sig på en ren lögn.
  #2: Krigshetsaren Obama uppviglar alltså till våld i hela europa genom att öva på gränsen till ukraina…?!
  #3: och ni tillåter nu nato att flyga över sverige? och som det låter så hotar nu USA att ”om vi inte går med i nato nu så kan det va försent”
  Minns du vad jag sa om att regeringen skulle avveckla försvaret och sen måla upp ett hot så att svensken skulle tycka det va bra att gå med i nato? ..och sen skulle vi ha gått isäng med djävulen själv? …blir bare less på att säga ”VA VA DET JAG SA!”
  #4: ju mer vi ansluter oss till usa/nato så kommer självmordsbombningarna att öka i sverige. Vi har bara haft en, hittills, som var på grund av en teckning. Tänk dig vad som händer då vi gör USAs jobb i pakistan och skjuter civila & oskylldiga med drönarplan usa testat i Vidsel?
  Kan du sova gott med det ansvaret?
  #5: Sverige ska inte gå med i nato så är det bara! !!! när du säger att vi bara ”är allianslös” så tänk på vem du allierar dig med och följderna det får för det svenska folket!

  #6 du kommer ju ändå inte posta detta så strunt samma, poängen du borde förstå med ukraina är förståss hur viktigt det är att ha ett Enat folk som drar åt samma håll, pratar samma språk, har samma kultur, där alla vill tillhöra sverige… tänk på det vid nästa kvotflyktingmöte!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.