För(S)ämrings retorik!

Jag såg på en debatt mellan vår finansminister Anders Borg och socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson och kan inte låta bli att fundera över vissa frågor som lyftes fram. Debatten inleddes med frågan varför inkomstskillnaden mellan män och kvinnor är så stor och det är en relevant fråga. Givetvis måste denna skillnad åtgärdas. Under tidigare (S) regeringar så minskade inte skillnaden i inkomst mellan män och kvinnor, det är sedan Alliansen kom till makten som skillnaden har minskat med 2 procent. Det är inte mycket men en början på förändring. Magdalena Andersson (S) beskriver åtgärder som de tänker införa och det handlar om utbildning, bra välfärd och att ta bort glastaket för kvinnors möjlighet att göra karriär. Hur tänker (S) göra nu? Alliansregeringen införde exempelvis RUT avdrag vilket har medfört tio tusentals nya arbetstillfällen främst för kvinnor. (S) vill minska möjligheterna att nyttja RUT tjänster och det kommer att slå hårt på alla dessa kvinnor som fått en möjlighet att få ett arbete. Magdalena Andersson tycker att det är oacceptabelt att kvinnor tjänar mindre än män och det är en ståndpunkt jag kan hålla med henne om men här slutar likheterna. Jag ser inte hur vi ska kunna fortsätta förbättra för kvinnor genom att föreslå försämringar enligt traditionell (S) retorik.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

11 kommentarer

  1. Oberoende Politisk Bedömare

    Det där stämmer faktiskt inte.
    Om det nu är som så att M vill minska löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga yrken, hur kommer det sig då att samtliga moderata politiker inom SKLs förhandlingsgrupp var drivande till att Kommunal tvingades skriva på ett löneavtal som gör att löneskillnaderna ökar under avtalsperioden?

  2. Oberoende politisk bedömare

    Du är faktiskt skyldig ett svar här.

    Hur kommer det sig att moderata politiker tvingade ett låglöneförbund som Kommunal att skriva på ett avtal som gör att löneskillnaderna ÖKAR under avtalsperioden?
    Och hur passar det ihop med att du påstår att Moderaterna vill MINSKA löneskillnaderna?

    Du säger en sak, men ni gör totalt motsatsen?

  3. Oberoende Politisk Bedömare

    Undrar varför du, som vanligtvis är mycket vältalig, väljer att helt undvika denna frågeställning?

    Vilken hund ligger begraven här?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag tycker detta låter väldigt underligt! Politiker kan inte ”tvinga” förbund att skriva på avtal. Att man dessutom skulle kräva att skillnaderna ökar låter orimligt. Jag är inte insatt i denna fråga och måste hänvisa dig till de som kan frågan på SKL

      • Oberoende Politisk Bedömare

        Men det var ju förhandlingsgruppen i Moderatstyrda SKL som erbjöd Kommunal ett 0-avtal.

        Hur rimmar det med att du påstår att ni vill minska löneskillnaderna?

        • Oberoende Politisk Bedömare

          Detta är en oerhört viktig fråga, så jag kommer såklart inte att släppa den. Detta är pudelns kärna till om ni faktiskt kämpade för höjda kvinnolöner, eller om ni kämpade för en reallönesäkning som ett 0-avtal hade inneburit.

          Jag väntar med spänning på hur Moderaternas representanter inom SKLs styrelse och förhandlingsgrupp agerade när ett 0-avtal var det som erbjöds Kommunal. Om Moderaterna stödde 0-avtalet i den förhandlingen så stämmer ju faktiskt ingenting av det du säger.

          Hur vad det egentligen?

          • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

            Jag tycker du ska ställa frågan till de som sitter i SKL istället för till mig!

  4. Oberoende Politisk Bedömare

    Nä, det ska jag inte.

    För det är du som skriver vitt och brett om jämnställda löner i din text.

    När sen så mycket i den politik ni för faktiskt visar på att Moderaterna aktivt jobbar för motsatsen så är såklart du den enda som min fråga skall riktas till.

    Det du påstår i ditt inlägg stämmer ju inte. Du ljuger. När du sen konfronteras med detta så menar du att jag ska fråga någon annan?

    Nä du, detta håller inte.

    Så svara nu på min fråga som handlar om den politik Moderaterna för på jämnställdhetsområdet.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Läs den senaste statistiken som visar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor barn minskat med 2% sedan 2006.

      • Oberoende politisk bedömare

        Det var inte svaret på frågan.

        Min fråga är varför Moderaterna säger sig jobba för minskade löneskillnader när ni i verkligheten jobbar för att den skall öka?
        Det är frågan du skall svara på.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Nya moderaterna och Alliansen arbetar ständigt för att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor för att skapa ett jämställst samhälle. Läs statistiken så ser du fakta på hur vi lyckats!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.