EU valet går inte att blunda för!

I går kväll klockan 21:00 stängdes vallokalerna runt om i Europa. Då hade knappt 50% av Europas röstberättigade avgett sin röst på vilket parti som ska företräda oss i Europaparlamentet. Det blev ett valresultat som inte går att misstolkas. Ett valresultat där enfrågepartier, ytterlighetspartier var de största vinnarna. De stora etablerade partierna tappade mer eller mindre i EU valet. Jag tycker att den utveckling vi ser runt om i Europas länder där mer eller mindre extrema partier nu tar plats i Europaparlamentet är skrämmande. Att rösta fram ett parti i Nederländerna som anser att de stora problemen i landet beror på det bor för många människor från ett annat land där är inte ett parti som står upp för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. I Frankrike och Danmark blev de nationalistiska partierna stora. I Grekland fick ett rent faschistiskt parti stor andel av rösterna. En väldigt oroande utveckling. I Sverige röstade många på feministiskt initiativ som inte ens har ett heltäckande partiprogram att presentera. Vad har man då gett sin röst till? Det gäller inför höstens val att kommunicera ut betydelsen av att ta ansvar för ekonomi, företagande, utbildning och andra stora frågor som kommer att fortsätta ge Sverige den starka ställning vi har idag.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

11 kommentarer

 1. mexan

  Jag tror inte man kan skylla på väljarna. Jag tror att det bara är att bita i det sura äpplet för de sk etablerade partierna. Om man u ska gå efter tesen ”arga unga outbildade män” som målgrupp för SD? får man väl göra detsamma gällande F!
  ”arga unga kvinnor som röstar känslomässigt ist för med förnuft och hjärna”

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det vi ser är mycket missnöje. Vad som är betydelsefullt i detta skede är att kommunicera ut vad alternativet är. Om vi röstar på FI, hur kommer vår politik i Sverige att se ut, vad händer med vår välfärd när alla ska jobba 6 timmar per dag och skatteintäkterna kommer att minska. Vad händer när FI presenterar sin fullständiga politik vilket de inte gjort ännu. Frågetecknen är många och det är en osäker framtid.

 2. Lars Gidlöf

  Hej

  Det är ju Ni politiker i de etablerade partierna som skapar dessa missnöjespartier, de flesta som röstar t ex på SD är inte främlingsfientliga, men de är så less på Er politikers gräddfiler till jobb, till att Ni har mkt bättre pensionsavtal än vanligt folk, men Ni är så egennyttiga så Ni varken märker eller bryr Er.

  Vilken annan yrkeskategori kan utan några som helst kunskaper om t ex sjöfart och åkerinäring helt plötsligt kunna sitta,med en hög lön och besluta om saker som berör dessa näringar t ex?

  Hur kan en landstingspolitiker, utan någon som helst sjukvårdskunskap hävda att han är värd en högre lön än en sjuksköterska,,som gått och läst flera år och som har direkt ansvar för människors hälsa, för att han har sånt ansvar. vad har han ansvar för och vad sker om han tar ett felaktigt beslut jämfört med sjuksköterskans ansvar och följder vid felaktigt beslut.

  Nej, Ni skulle max få sitta i 8 år, som USA’s president sen skulle NI få jobba, men nu går folk in,utan kunskaper direkt från skola och blir ansvarig för ett helt lands industripolitik,varför krävs det inga kunskaper på Er poster?

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det är intressant att du har sådan kunskap om politikers bakgrund och utbildning. Det hade varit intressant att höra din bild av hur ett demokratiskt land ska styras.

   • Lars Gidlöf

    Hej.

    Ja, vad har t ex Er landstingspolitiker för utbildning som motiversr högre lön än en sjuksköterska?

    Var i ligger denne politikers stora ansvar?

    Inte ett enda svar gav du, och sen förfasas ni övrr misstroende för er.

 3. Steppe

  Går inte att blunda för, säger du, men ändå gör du det. Det här är vad jag menar:

  ”Det gäller inför höstens val att kommunicera ut betydelsen av att ta ansvar för ekonomi, företagande, utbildning och andra stora frågor som kommer att fortsätta ge Sverige den starka ställning vi har idag.”

  Det är fel. Gör om, gör rätt. Ekonomin och företagande är det ENDA ni pratar om, och det är anledningen till att ni tappat så många röster, däribland min. Hur ska ni tackla klimatfrågorna? Var står ni i jämställdhetsdebatten? Hur ska ni skydda det fria Internet från företag och övervakning och hot mot nätneutraliteten?

  Det är frågor som folk bryr sig om just nu, men som ni behandlar som att de inte ens existerar. Ni pratar enbart om ekonomin, och det spelar ingen roll hur duktiga ni är där eftersom folk röstar mer på känsla än baserat på fakta. Skärp er, öppna ögonen och prata om de frågor som verkligen engagerar folk. Alla insåg att det här skulle hända – utom just ni.

  Tack för mig.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   EU valet är inte liktydigt med ett nationellt val men signalerna är tydliga och det går absolut inte att blunda inför.

   • J.M

    Det är mer frågor ni blundar för. Dom huvud frågor sd tar upp!
    Det är en av dom stora anledningar att sd växer. Och många är förvånade att dom tar väljare från bland annat er….

    Jag reser mkt i jobbet, fikar i många olika fikarum. Får höra mycket olika från alla typer av människor. I olika samhällsklasser, allt från arbetare till vd´ar. Och det gemensamma är…

    Det mångkulturella experiment regeringen håller på med börjar sticka i ögonen när det blir sämre i skolorna, i vården, deras framtida pension ser mörk ut, mm. Men dom flesta jobbar och sliter, sen får dom höra att tex. illegala invandrare får gratis vård, men deras gamla mor har knapp råd att gå till tandläkaren.

    Vi läser dagligen om bilbränder, utfall mot polis, brandkår, post, lokaltrafik, gruppvåldtäkter, listan kan bli lång. Sånt gör att fler och fler lyssnar på sd, då flertalet av regeringspartierna inte ens väcker frågan om vad som kan va fel! INTEGRATION!

    Vi har visat att vi kan ta emot om utsatta, nu är det kanske dags att ta hand om de som bor här, båda svenskar och invandrare.

    Och så länge regering eller nått annat parti inte gör nått åt saken så kommer sd att växa och knycka väljare från er andra….

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Den integratonsreform vi införde 2011 att byta huvudman från Socialtjänsten till Arbetsförmedlingen var bra. Detta innebär inte att vi blundar inför de utmaningar som finns. Det ser väldigt olika ut runt om i landet hur väl man lyckats med integration av våra nya medborgare. Det är viktigt att komma ihåg att ställa krav på delaktighet och på att alla måste lära sig det svenska språket. Vår stora utmaning just nu är att implementera den gemensamma asylpolitik som vi har inom EU och få alla länder att ta samma ansvar. Det är lite trist att tro blint på den bild som media beskriver, det är inte alltid den verklighet vi lever i som beskrivs. Jag tycker inte att SD: s väg att stoppa all invandring är rätt väg att gå och jag kan inte acceptera den människosyn som partiet står för.

     • J.M

      Tror för eran del (m) så ä det lite försent att se integration som en utmaning.

      ”En livbåt rymmer ett visst antal personer, fyller man på med fler sjunker den. Då har man inte räddat nån”

      En tanke bara….

     • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Integration är en stor utmaning och det krävs att vi arbetar åt samma håll och tar ett gemensamt ansvar för att detta ska fungera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.