Det var inte bättre förr!

Jag läste en rapport om hur resurserna till vård, skola och omsorg ser ut idag som Svenskt Näringsliv och Sveriges kommuner och landsting (SKL) publicerat på Svenskt Näringslivs hemsida. Här är budskapet tydligt. Resurserna till vård, skola och omsorg är rekordhöga, och de är höga även i ett internationellt perspektiv. Ändå tror en majoritet av svenskarna att resurserna var större förr i tiden. Varför tror svenska folket att resurserna har minskat? En förklaring är att förväntningarna på välfärden höjs i takt med att vi har ekonomisk tillväxt och ökade inkomster. Vi tar högre kvalitet för givet och glömmer lätt hur välfärden såg ut förr. Vill vi tillbaka till en äldreomsorg där personer med en demens diagnos riskerade att låsas in på mentalsjukhus? Vill vi ha tillbaka den gamla långvårdsavdelningen där många äldre sjuka fick tillbringa sina sista år på en stor sal? Vi har en betydligt bättre kvalitet i vår äldreomsorg idag. Trots att vi under senare år har haft en djup finanskris har det i Sverige skapats arbetstillfällen som har finansierat en utbyggnad av välfärden. Vi måste se på hur vi använder våra resurser för att få ett nyttjande på bättre sätt.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

 1. Leif

  Gode gud så otroligt dumt skrivet. Det ser ut som skit och du skryter i hur mycket ni lastar ner i riskkapitalisters överfulla plånböcker. Gode gud, förstår ni inte bättre förtjänar ni att förlora valet.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Du läser in en rad saker jag inte skrivit. Jag refererar till en rapport som lyfter fram att en utveckling skett.

 2. LenaAndersson

  Vi betalar idag mer för vården, inte bara via höjda patientavgifter, men får inte mer/bättre sjukvård eftersom pengarna försvinner som vinster till allt fler ”risk”kapitalbolag som skär guld på skattebetalarnas bekostnad, men kostnaderna för vårdpersonelen ökar också på grund av höjda lönekrav men i allt större grad beroende på all inhyrd personal från privata bemanningsföretag!
  Skattebetalarnas pengar försvinner till privata ägare även när det gäller skolor och förskolor, som exempelvis den Folkpartist som äger ”Hälsans förskola” där vinst kan tas ut genom att dra ned på barnens matkostnader så att barnen enbart får knäckebröd utan pålägg plus vatten till frukost!
  Det var definitivt bättre förr, fler hade riktiga jobb och de arbetslösa fick avtalsenlig lön/ersättning då de ”praktiserade” istället för som idag då arbetslösa bestraffas med oavlönad samhällstjänst och försörjningstödstagarna tvingades inte arbeta heltid utan lön åt kommunerna, Viva resurs i Umeå, så att försörjingsstödet idag är en form av lön där de arbetslösa tvingas arbeta heltid åt kommunerna för att själva tjäna ihop till betydligt mer än sitt eget försörjningsstöd som ju motsvarar långt mindre än den avtalsenliga heltidslön som deras förnedrande tvångsarbete hos Viva Resurs… motsvarar!
  Alliansen med Moderaterna i spetsen har alltså totalförstört det svenska samhället…, vilket är anledningen till att allt färre väljare röstar på just Moderaterna!

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Den vård som bedrivs idag är betydligt bättre och mer effektiv än den var tidigare tack vare nya läkemedel, nya behandlingsmetoder och andra strategier inom sjukvården. Tidigare när du gjorde en galloperation låg du inne på sjukhus i två veckor med efterföljande sjukskrivning. Nu sker detta ingrepp som dagkirurgi och du får gå hem samma dag och kan gå på jobbet några dagar senare. Den bild av riskkapitalbolagens enorma vinster stämmer inte. De flesta som driver företag inom vård och omsorg är små eller medelstora företag De vinster som dessa företag uppvisar återinvesteras till 80% i det egna företaget. De fåtal riskkapitalbolag som finns uppvisar inga vinster i sin redovisning. Sedan 2006 har drygt 270 000 fler fått ett jobb att gå till .Jag tycker det är betydligt bättre än den strategi som (S) hade att skicka drygt 140 personer per dag ut i kylan i förtidspension. Det var inte bättre förr!

 3. LenaAndersson

  Antalet arbetslösa är idag fler, arbetslösheten är större, än när Alliansen/Moderaterna började nedmonteringen av det svenska ”välfärdssamhället”!

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Om du tittar på den statistik som bla SCB visar så är arbetslösheten på samma nivå nu som när Alliansen tillträdde. Skillnaden är att drygt 270 000 nya arbetstillfällen har skapats vilket innbeär att sysselsättningsnivån har ökat. Den nedmontering du pekar på är inte med sanningen överesnstämmande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.