Det finns ingen heder i att döda!

I går deltog jag i en paneldebatt där vi diskuterade kvinnors situation i Irak och främst i Kurdistan. Det var en intressant debatt där vi inte hade så stora politiska åsiktsskillnader. Irakiska Kurdistan har under 23 år i federation med övriga Irak haft ett långtgående självstyre. Det har under dessa år pågått en ständig kamp för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Den statistik som finns att tillgå om situationen i Kurdistan när det gäller mänskliga rättigheter och demokratiska rättigheter är oroväckande. Journalister fängslas, mördas och lever under ständigt hot. Under 2013 mördades 347 kvinnor i hedersrelaterade mord. Det är förhållanden som är oacceptabla och det är betydelsefullt att vi skapar en medvetenhet vad som pågår och att vi kan påverka till förändring. Sverige bidrar med bistånd till organisationer i landet som arbetar med mänskliga rättigheter och det ställs krav på regeringen att följa de lagar som finns i landet.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Fredrik

    Problemet som jag ser det är att det finns framträdande kurder som Kurdo Baksi som förnekar att det finns några som helst problem i Kurdistan. Och han har många exilkurder som säger samma sak.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det är därför det är bra att lyfta frågan och visa att omvärlden ser vad som händer och att dialoger förs med landets regering och även organisationer i landet som arbetar med mäsnkliga rättigheter får stöd till sitt arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.