(V) och (MP) tror att någon annan betalar!

Skillnaderna mellan Alliansens ansvarstagande politik och de rödgröna partierna blir allt mer tydliga! På P4 Västerbottens hemsida har jag uttalat mig i en intervju om vad jag tror om 6 timmars arbetsdag! http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=5878017
Både (V) och (MP) har nu inskrivet i sina valmanifest att de förespråkar en arbetstidsförkortning i olika grad men det tror inte (S) på.
Jag tycker det är intressant att se hur de ska jämka ihop denna fråga vid ett eventuellt regeringsskifte. (MP):s språkrör i Umeå anser att effektivitetsökningar ska tas ut mer i kortare arbetstid än i pengar. De vill även införa friåret igen. (V) anser att föräldrar ska kunna kombinera arbete med föräldraskap utan att slita ut sig, detta gör man genom att sänka arbetstiden för alla.
Det är intressanta ståndpunkter i en tid när vi behöver arbeta mer för att få ihop vår arbetsmarknad. Alliansregeringen har gjort det mer lönsamt att arbeta eftersom du får behålla mer av din intjänade lön. Detta vill nu de röd/gröna ta bort! Det slutar alltid med att någon ska betala för den nedsatta arbetstiden och det blir i slutändan en gemensam uppgift i form av höjda avgifter, skatter och dyrare varor och tjänster.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

12 kommentarer

  1. LenaAndersson

    Ni Moderater lever kvar i förra århundradets tänkande och inser inte att Sverige behöver arbeta mer genom att anpassa normalarbetstiden till 6 timmar per dag så att det då blir självklart att schemalägga 6+6 alltså 12 istället för enbart 8 timmar per arbetsdag! Med 6 timmarsdag får de flesta tid att konsumera även på vardagarna vilket ökar den inhemska efterfrågan, och med 6 timmarsdag orkar de anställda vara mer innovativa och arbeta mer felfritt vilket ökar kvalitén o stärker det svenska varumärket ”Made in Sweden”, de anställda o deras familjer blir lyckligare då de har mer tid med barnen! Företagens och samhällets kostnader för sjukfrånvaro/utbrändhet minskar kraftigt och fler orkar ta ut pension flera år senare, och kostnaderna för arbetslösheten minskar då fler kan försörja sig själva, och detta innebär att samhället har råd att kompensera de anställdas bibehålla 8 timmarslön genom sänkt arbetsgivaravgift!
    Alla tjänar alltså på att införa sextimmarsdag!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Hur ska vi öka konsumtionen med en minskad inkomst? Du kan inte förvänta dig att arbetsgivare kommer att betala heltidslön för 6 timmars arbetsdag. Vi kommer att tappa produktion inte öka. När vi fick från 10-timmars arbetdag till 8 timmar fick alla löntagare betala denna minskning med en stillastående löneutveckling under många år. I dag finns alla möjligheter att själv välja arbetstid.

      • LenaAndersson

        Konsumtionen kommer öka eftersom FLER får en inkomst som de kan konsumera för! 8 timmarslönen bibehålls, det belopp som den anställde får ut efter skatt är detsamma, även efter anpassningen av normalarbetstiden till 6 timmar per dag, och förtagen kommer delvis att kompenseras för detta genom sänkta arbetsgivaravgifter som samhället har råd med eftersom arbetslösheten och sjukfrånvaron/utbrändheten minskar och fler orkar ta ut pension flera år senare, och samhällets skatteintäkter ökar när fler kan försörja sig själva och kan leva på en egen beskattningsbar LÖN istället för att ”sysselsättas” i ”sysselsättningsfasen” vilket även innebär att samhället inte behöver betala företag 5000 i månaden per arbetslös som de pysselsätter! Företagens lönsamhet ökar även tack vare att personalen är innovativare o felfriare o allmänt lyckligare, och företagen tjäner på att producera 12 istället för bara 8 timmar per normal arbetsdag!
        Med Moderaterna resonemang så borde väl arbetstiden ökas från 8 till 10 timmar per arbetsdag vilket då enligt er kraftigt skulle minska arbetslöheten och generera mer pengar till ”välfärden”? Att ta ut framtida löneökningar som forkortad arbetstid från o med idag är givetvis en möjlighet som kan komplettera det löneutrymme som de sänkta arbetsgivaravgifterna och företagens ökade lönsamhet inte kompenserar för!
        De flesta kan inte alls själva välja sin arbetstid, industrins löpande band… går 8 timmar per dag och ingen anställd tillåts där jobba annat än just 8 timmar per dag!

    • Ingemar Lycksell - fristående observatör nu i Lappland

      Hej Lena!
      Det kan vara bra att några lever kvar i förra århundradets sätt att tänka. Man får väl tro att många sluppit undan flumskolan, som pratas om så mycket idag och vars resultat vi fått veta – åtminstone vad avser matematik.
      Jag blir alltid lika imponerad av att se vad de kunde på 17-, 18- och 1900-talen, när jag kommer ”hem” till mina förfäders marker och ser deras spår. OK – de hade kanske dåligt med tid att konsumera på vardagarna – och på söndagarna skulle de länge till kyrkan! – men tiden med barnen var nog ofta högkvalitativ och lärorik för de små. Måhända lekte de och nojsade inte på samma sätt som idag, men ut ur alltihop kom vårt välstånd och ”folkhem”.
      Jag är inte politiker – men matematiker. Du säger att med 6 timmars arbetsdag är det självklart att schemalägga 6+6 timmar. Varför då? Skall den arbetsplats där arbetet varat 8 timmar övergå till 12 timmars arbete per dag? Skall 3-skift övergå till 4-skift och arbete bedrivas 24 timmar per dygn?
      Känner du till arbetsgivare som vill anställa fler för att var och en skall få arbeta mindre?
      Men en sak håller jag med dig om. Gillar man inte arbetet är det nog roligare att vara ledig – om man vet att någon betalar – förstås!

  2. Chrille

    Inkomstklyftorna har ökat under de senaste trettio åren och markant mera under eran regeringstid. Vill ni att det ska vara ekonomisk välfärd så innebär det att ni får ta bort FAs3 (sysselsättningsgraden) och ersättas med riktiga faktiska jobb att kunna skapa eget kapital och försäkringar för detta. När ni uttalar om sysselsättningen har ökat med 250’000 så låter och är också inte riktiga arbeten det handlar om för alla dessa sysselsättningar. Nej, inte så att du har dräglig trygg försörjning att kunna spara eller belåna till en bostadsrätt, något ni vill hellre ha på bostadsmarknaden. Skapa dessa förutsättningar än att ge direktiven till AF som gör att arbetslösa och företagare förlora sin drivkraft, när AF inte gör rätt för sig att se till att företagarna kan nyttja AF resurser som med utvecklingsanställningsstöd (under en kort tid) för att anställa en med livssjukdom. Hur ska ni göra för att öka företagarna och arbetstagarens rättssäkerhet jämte mot myndighetsmakt ställning om deras potential förmågor att arbeta tillsammans. Det är inte meningen att en med försörjningsstöd ska ha praktik under hela 9 månader utan att AF inte kan göra klart med anställningen för företagaren att kunna betala ut lön för denne.

  3. Marianne R Johansson

    Förvånande att Moderaterna, som också var emot införandet av 8tim/arbetsdag också är emot 6-tim/arbetsdag! Moderaterna som faktiskt varit emot det mesta som givit utveckling och bättre arbetsförhållanden till arbetarna! Varför skulle man inte få en heltidslön för 6 tim/dag om man producerar lika mycket, kanske t.o.m mer än vad man gör på 8 tim/dag? Det finns faktiskt företag i Sverige som redan har infört 6 tim/arbetsdag, och där är såväl företagen som dess anställda är väldigt nöjda! Det finns pengar att tjäna på detta för företaget, inte bara på produktion, utan också på sjukskrivningar bland annat. Med en friskare och nöjdare personal går det bättre för företaget !
    Men som sagt, konservativa och bakåtsträvande Moderater har förstås svårt att se det!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Sverige gick från 10 timmars arbetsdag till 8 timmars arbetsdag för snart 100 år sedan . Mycket har hänt inom alla partier på 100 år . Vad som då hände var att alla löntagare fick betala den sänkta arbetstiden med en stillastående löneutveckling under många år.
      Jag har svårt att se att vi ska se bakåt och jämföra med vad som hände för snart 100 år sedan. Detta inträffade till och med innan kvinnor fick rösträtt,

      • Oberoende Politisk Bedömare

        Jämförelsen blir ju att det gick alldeles utmärkt att gå från tio till åtta timmars arbetsdag.
        Det finns inget som säger att det på sikt kommer gå exakt lika bra att gå från åtta till sex timmars arbetsdag.
        Det finns redan idag flertalet mycket framgångsrika företag i Sverige som erbjuder sina anställda full lön och sex timmars arbetsdag. Dessa företag har mycket låga sjuktal och samtidigt mycket välmotiverade anställda.

        Eftersom så mycket pekar på ofantligt stora samhällsvinster med sextimmars dagar måste det vara något ideologiskt bakom din motvilja att varjefall prova.

        Du säger att det är främst löneutvecklingen för de anställda som gör att du är emot.
        Hade Moderaterna själva fått bestämma hade ju som bekant löneutvecklingen för kvinnodominerade yrken i Sverige stått helt still just nu.
        Så även med 8 timmarsdagar är Moderaterna emot löneutveckling.

        Nä, här är det något ideologiskt från din sida som bromsar.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Du har intressanta analyser! Jag har inget emot sex timmars arbetsdag, det är positivt om detta gick att genomföra. Min fundering är bara om vi har beredda att betala för det. Att tro att vi ska få heltidslön för sex timmars arbetsdag är ingen realistisk tanke. Vilken arbetsgivare är beredd att betala full lön för färre arbetade timmar. I Sverige har vi behov av att arbeta mer timmar inte färre.

          • Oberoende Politisk Bedömare

            Tack för att du gillar mina analyser. Själv tycker jag såklart att de är klockrena. Men jag är ju partisk i frågan 🙂

            Klart att det går att införa om man bara vill. När så mycket pekar på oerhörda samhällsvinster vid ett införande av sex-timmarsdagar så tyder ditt svar på att det är endast ideologin som gör att du säger nej.

            Vill man så kan man!

          • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

            Sverige införde 8 timmars arbetsdag 1919. Då fick löntagarna stå tillbaka i löneutveckling i många år. Detta är snart 100 år sedan och mycket har förändrats sedan dess. Jag kan inte se likheten med att gå från 10 till 8 och att gå från 8 till 6 timmar. I Sverige behöver vi arbeta fler timmar inte färre för att vi ska få ihop vår samhällsekvation.

  4. Per-Axel Persson

    Den sanna marknadsliberalen (mord-eraten) hävdar (mot alt förnuft) att tillväxten måste fortsätta även om det sker in i döden.
    Döden är faktiskt det som väntar oss om vi inte kan hejda tillväxten. FN:s klimatpanel säger att vi behöver minska koldioxidutsläppen med 60% till 2050. Det innebär att vi måste minska användningen av kol och olja med 60% inom de närmaste 35 åren. Som situationen är nu så ökar fossilbränsleanvändningen (kol. naturgas och olja) med ca 5% per år. Den ökningen har pågått oavbrutet under drygt 100 år. Forskarna säger att vi nu förbrukar resurser motsvarande tre jordklot.
    Om vi ska klara av att rädda den mänskliga civilisationen på jorden så måste vi hejda tillväxten. Ett sätt att göra detta på ett humant sätt är att välja minskad arbetstid i stället för högre lön. Då ökar inte konsumtionen av varor och energi. Om vi gör detta så försiktigt det går, vi har inte mycket tid på oss innan det är för sent, så kanske vi klarar överlevnaden.
    Jag antar att även moderater vill att deras barn och barnbarn skall få en chans.
    Per-Axel Persson
    Riksdagskandidat för Mp i Västerbotten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.