Nyansering av debatten!

På SVT:s hemsida läste jag en intressant artikel. Professor Anders Forslund på IFA, Institutet för arbetsmarknads-och utbildningspolitisk utvärdering tycker att vi måste nyansera debatten om ungdomsarbetslösheten. I dag visar de senaste siffrorna att ca 27% av ungdomar i åldern 15-24 år är arbetslösa. Här måste man titta på vad som ingår i denna rapportering. Över hälften av ungdomsarbetslösheten består av studerande, många på gymnasiet, som vill tjäna extrapengar eller ha sommarjobb. Enligt professor Anders Forslund borde debatten handla mer om den förhållandevis lilla grupp ungdomar som har riktigt svårt att få sitt första jobb. Alliansregeringen har gjort mycket och vi ser att över 50 000 ungdomar har fått ett arbete att gå till. Att studera samtidigt som man praktiserar på ett företag är en åtgärd som nyligen genomförts och här finns stora förhoppningar att ännu fler ungdomar ska komma in på arbetsmarknaden.
Läs mer här: http://www.svt.se/nyheter/val2014/forskare-kritiserar-debatten-om-ungdomsarbetslosheten

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

  1. Leif

    Well, hade ni varit lika snabba att påpeka fakta fel när det gäller frågor ni strider emot så hade man kanske lyssnat. Nu gör ni ju inte det, så Anders Forsberg på IFA är säkert betald av er för att tycka så.

    Ovidkommande för verkligheten

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag har lyft det missvisande i statistiken under lång tid. Jag är glad att forskningen nu bekräftar verkligheten .

  2. Bergis

    Spelar inte så stor roll vad du skriver nu. Alliansen ligger så långt efter de röd gröna i opinionsmätningarna så ni har ingen chans att hämta igen på så kort tid det är kvar till valet. Lövfen kommer att bli ny statsminister. Ska du inte gratulera honom?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Valet avgörs på valdagen den 14 september. Först då kan en statsminister utses

  3. Per A.

    Ett anspråkslöst förslag om debatten skall ’nyanseras’:

    Använd samma metod för att mäta hela tiden.

    Att exempelvis gå från att tala om en arbetslöshet mätt i procent av den arbetsföra befolkningen, till att tala om ’sysselsatta’ i absoluta tal, är antingen dumt eller ohederligt.

    Före alliansens valseger så låg arbetlösheten strax över 6 %. Detta beskrevs av alliansens företrädare som ’massarbetslöshet’ under valrörelsen.
    Idag är arbetlösheten, mätt med samma mått som innan regeringsskiftet 2006, ca 8,5%.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      I januari 2006 låg arbetslösheten i Sverige på strax under 8%, efter Alliansen tillträtt sjönk siffran till ca 5%efter det har vi liksom stora delar av omvärlden genomgått en av det värsta finanskriserna och det har inneburit en uppgång till dagens siffra på strax över 8% . Det är inte bra att vi har ett stort antal människor utan ett arbete att gå till. Vi måste samtidigt komma ihåg att sedan 2006 har över 270 000 fler ett arbete att gå till. Det går inte att vara nöjd men min ingång i detta inlägg är att vi måste se hela bilden och därför även nyansera debatten. Jämfört med de flesta av våra grannländer har vi klarat oss bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.