RUT är en viktig fråga!

SVT har låtit göra en opinionsundersökning vad svenskarna anser om RUT-avdraget. Undersökningen visar att en klar majoritet av svenskarna vill ha kvar möjligheten att göra RUT-avdrag och många vill även utöka möjligheterna. Frågan om RUT-avdrag är en viktig fråga där skiljelinjerna är stora. (S) vill halvera avdraget, (V) och (FI) vill helt avskaffa RUT. (MP): s partiledning å sin sida vill utöka möjligheterna till att göra RUT-avdrag, med (MP):s väljare inte är lika positiva som den egna partiledningen. Alliansen är enig i frågan om att RUT-avdraget är viktigt och har inneburit att många gått från svarta jobb till vita jobb med trygghet. Frågan om RUT-avdraget är en viktig jämställdhetsfråga!
Läs mer om undersökningen här: http://www.svt.se/nyheter/svenskarna-vill-behalla-rut-avdraget

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

  1. Leif

    Och 6 av 10 vill inte ha vinster i välfärden men ni bryr er inte.

    Politiker är så pinsamma att det är skamligt. Skärp er för fan.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Du kan läsa den undersökning som gjorts och det visar att en majoritet är emot ett rent vinstuttag utan de vill se att vinsten återinvesteras i företaget. http://www.svt.se/nyheter/sverige/klar-majoritet-vill-styra-vinster-i-privat-valfard
      Intressant är också om en majoritet är emot att företag som säljer undervisningsmaterial till skolor går med vinst? Hur ska vi förhålla oss till läkemedelsföretag som säljer läkemedel till offentlig sektor?, hur ska vi förhålla oss till företag som säljer möbler till offentlig sektor? Det blir en väldigt konstig debatt då det endast är driften i sig som inte ska få gå med vinst.

  2. Fredrik

    RUT kom till främst pga en stark lobbying av ägaren till städföretaget Hemfrid.
    Hon tyckte att det var för dyrt för den branschen att kunna erbjuda hemstädning.
    Varför erbjuda avdrag för den som köpte tjänsten?
    Med hjälp av en senare kvinnlig riksdagsledamot för M så drevs det igenom.
    Och nu kan man fråga sig varför staten skall subventionera en viss bransch?
    För det är vad det handlar om.
    Vet du förresten att om du kontaktar en företagare så är han inte intresserad av
    de som INTE har RUT/ROT avdrag… Vad kan det bero på?

    Ps. Jag tycker synd om dig som måste flyga med dom där gräsklipparna
    till från Lycksele på inriksesflyget. Nextjet ATP är ingen höjdare. Bokstavligt. Ds.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag debatterade ROT avdraget med Målerimästarnas fackförbund för ett tag sedan. Det var drygt 50 st målare som hade samlats och ville diskutera. Deras inledning var – ”ROTEN till det goda!”. Det har tack vare ROT och RUT startats många nya företag och det har inneburit mycket positivt. Målarna var eniga om att svartjobbet hade minskat till ett minimum. Det är en positiv utveckling. Om vi är fler som bidra till skatteintäkter blir det mer till skola, vård och omsorg. Det handlar inte om att subventionera en viss bransch, det handlar om att se utmaningarna och göra något åt det. Jag vet att inom RUT företagen så finns många kvinnor, många kvinnor med utländsk bakgrund.
      Angående flyget så är jag tacksam för din omsorg men jag tycker det är helt OK, vad är alternativet? Att alltid åka från Umeå? Vilken otrolig tidsåtgång det skulle innebära. Nu är det en ny upphandling av flyget på gång och vi får väl se var den landar!

  3. Per

    Vad tror du vård och omsorg sparar pengar på då?. Jo antingen på Personal tätheten eller Personalens arbetsmiljö eller på dom som behöver vård och omsorg.

    Intressant också med Rot-avdrag och Krogmoms – då går det bra med Bidrag!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Varför är det självklart att all offentlig vård och omsorg har den bästa kvaliteten och den bästa ekonomiska styrningen? Världen ser inte ut så. Det finns både bra och dålig offentlig omsorg likadant som det finns bra och dålig privat omsorg. Det handlar om så många andra parametrar. Jag anser att kvaliteten är viktigast inte driftsformen! I ett privat företag finns det ett eget intresse för att verksamheten ska hålla hög kvalitet och vara ekonomiskt hållbar. Ett privat företag måste hålla sin budget annars går de i konkurs. Varför ställs inte krav på att offentlig sektor inte ska gå gå med underskott? Varför finns inte samma intresse för att driva offentlig verksamhet på en budget i balans?
      Restaurangmomsen handlar om att jämna ut momssatsen till en nivå så att all servering av mat har samma momssats! Vad har ROT och RUT inneburit. Jo att många nya företag har startats, att många nu väljer att arbeta vitt istället för svart och betalar in skatt till staten på den lön de får från företaget. Det handlar om att människor som arbetar vitt har en trygghet som inte de som arbetar svart har!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.