Monopol i sjukvården leder inte till utveckling!

Jag läste på Vårdföretagarnas hemsida att en ny rapport släppts som visar att privata vårdgivare har en tydligt positiv effekt på vården genom att öka tillgängligheten, kapa köerna och bidra till en effektivare användning av vårdens resurser. I rapporten skriver Vårdföretagarna att personer som bor i i mindre välsituerade förorter som Angered, Rosengård och Tensta har fått bättre tillgänglighet när privat drivna vårdcentraler öppnat. På mängder av orter utanför storstäderna, t ex Lycksele och Härnösand, har valfriheten också ökat.
På sex år har antalet privat drivna vårdcentraler nästan fördubblats, från 263 stycken till 489 stycken 2013. Totalt har antalet vårdcentraler i landet ökat med 18 procent mellan 2007 och 2013. Sedan vårdvalet i primärvården infördes har nästan en halv miljon svenskar fått en vårdcentral inom fem minuters avstånd med bil. Den politik som (S) driver att förbjuda vinster i välfärden innebär att ett monopol kommer att införas och det är inte bra för utveckling.
Läs hela rapporten här: http://www.mynewsdesk.com/se/vardforetagarna/pressreleases/privata-vaardgivare-goer-sjukvaarden-mer-tillgaenglig-1011556

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

10 kommentarer

 1. leif

  Miljoner till riskkapitalister leder heller inte till något bra.

  Men det är ju era polare, bättre att dom får pengarna än att sjuka får vettig vård.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   93% av alla bola som finns inom skola, vård och omsprg är små eller medelstora bolag med mindre än 20 medarbetare. de få riskkapitalbolag som verkar inom sektorn visar inte upp plussiffror. Det finns öppet redovisat i bokföring!

 2. Eva Engelmark

  Om Sveriges samlade resurser lades på den ” statliga vården” istället för att dela den mellan statlig vård och den privata vinstdrivande vården, tror jag att vården, om den inte skulle bli bättre, så rättvisare iaf. (Tror att mer resurser skulle ge en bättre vård, det tror jag på.)
  Eller varför inte låta den privata vården bekosta utbildningen till sin egen vårdpersonal. Använd vinsten till att utbilda sin egen personal. Rättvisare skulle det bli i af.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   jag tycker att kvaliteten ska stå i centrum inte utföraren. konkurrens leder till utveckling och därför är det bra med olika utförare förutsatt att kvaliteten är hög. Jag tror inte att vi får en utvecking om hälso och sjukvården drivs som ett monopol! De vårdföretag jag besökt satsar stora summor på att utbilda sin personal så det är inget konstigt i detta!

 3. Erik

  Ändamålet har helgat medlen för allianspolitikerna. Man har sålt ut och privatiserat i en rasande fart utan att ha vettiga kalkyler och detta har fått till följd att verksamheterna sålts till för låg köpeskilling till förfång för skattebetalarna. Politikerna har inte heller vinlagts sig om vilka krav på kvalité man borde ställa på utförarna. Vårdföretagarna har varit tyst som en mus när det gäller debatten om vinster i välfärden. Jag är inte emot en mångfald inom välfärdssektorn. Men det minsta vi skattebetalare kan förvänta oss av politikerna är att inte skänka bort verksamheterna.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   De vårdcentraler som byggts upp är nya vårdcentraler. Det är idag kommuner och landsting som ställer krav på kvalitet och på uppföljning.

 4. lf

  Du kör hårt nu Elisabet.En vård som inte har vinst som syfte är bara skit.Har du aldrig tänkt på att anställda inom offentlig vård som har som främsta mål att ge de gamla en bra vård,de slår du ned på.
  Varför kan man inte utvecklas inom offentlig vård?
  För en tid sedan tog jag en diskussion med dig om den gamle skogsarbetaren som inte kunde klara sig själv.Han skulle välja.Jag ska inte dra hela vårt resonemang. Men det slutade i att om han skulle kunna välja så kunde han begära från socialstyrelsen riktlinjer som han kunde ha nytta av.
  Elisabet du kunde ha kommit med något bättre.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Vad är det för konstigt att företag går med vinst? Det är ett måste för att utvecklas och kunna nyinvestera. Varför ställer man inte krav på att all offentlig verksamhet inte ska få visa minussiffror? Jag som skattebetalare är inte intresserad av att betala ännu mer i skatt på grund av att verksamheter inte kan hålla sin budget. Det handlar till sist om att kvalitet ska vara det som styr. Jag slår inte ned på någon, det är dina egna ord. Jag tycker fortfarande att kvalietet är viktigare än vilken utförare det är.

 5. annlouise

  ”Vårdföretagarna” är såklart duktiga på att tala om hur duktiga de är. De talar ju för egen sak sas som privata företagare alltid gör. Vad nytt vad det du förmedlade?

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag har inte påstått att det var något nytt utan en redovisning av hur läget ser ut och vilken positiv utveckling vi fått tack vare att alternativa driftsformer verkar i vårt land.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.