Vi måste öka antalet arbetade timmar inte satsa på friår!

Hur kommer de olika partiernas politik att påverka Sverige och vår utveckling är för mig den mest betydelsefulla frågan som vi alla måste ställa sig. Fakta har visat att Sverige har klarat sig väldigt bra trots den stora finansiella kris som drabbat stora delar av vår omvärld. Jag skrev i ett tidigare inlägg att jobb inte kommer per automatik och det visar jämförelser med andra länder runt om i Europa med stor tydlighet. Vi har ett nära grannland som har haft en liknande utveckling som Sverige med en ökande befolkning men där arbetstillfällen istället har minskat stort. Vi ser framåt att vi måste öka antalet arbetade timmar och här ser vi en väldigt oenig röd/grön opposition. (MP) vill minska arbetstiden till 35 timmars arbetsvecka och dessutom återinföra friåret. Enligt en utvärdering som gjorts av friåret ägnade drygt 50% av de friårslediga sitt år till rekreation, det ger inte fler arbetade timmar. (V) och (FI) vill minska arbetstiden ännu mer till 30 timmars arbetsvecka och denna minskning kommer att minska våra gemensamma skatteintäkter med drygt 280 miljarder. Vi ser en verklighet med behov av fler arbetade timmar men en opposition som blundar och gör precis tvärtom. Det är inte den utveckling för Sverige som jag vill se!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

  1. Herrman Göring

    Lätt för dig att förespråka fler arbetstimmar när du har ett sådant flummig jobb som ”Riksdagsledamot”
    Vad gör ni egentligen om dagarna? Sitter och bloggar, facebookar och flummar runt med kaffekoppar i stadshuset.

    Jag skulle då inte heller vara speciellt brydd om man var tvungen att göra ovanstående ett par extra timmar i veckan.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Att vara förtroendevald riksdagsledamot är allt annat än det du beskriver.

  2. Erika Nilsson

    Jag har tyvärr dålig insyn i vad en riksdagsledamot sysslar med så jag skulle bli glad om du utförligen kunde beskriva det du gör på en dag. Vi behöver alla större förståelse för varandras tunga arbetsdagar, särskilt då de är tunga på olika sätt. Men när du skriver att vi behöver fler arbetade timmar så förstår jag inte riktigt hur du kopplar det till färre arbetstillfällen till följd av kortare arbetsveckor. Färre timmar på arbetet betyder på väldigt många arbetsplatser fler arbetstillfällen till följd av ökat behov av skiftesgång. På andra arbetsplatser betyder det ett större behov av effektivisering, för exempelvis administrativa arbetare. På vilket sätt leder kortare arbetsdagar till färre antalet jobb och inom vissa yrken?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Att vara förtroendevald politiker innebär att du alltid är tillgänglig. Jag har ingen semester, lediga helger eller 8-timmars arbetsdag. Det finns ingen manual för hur en förtroendevald politiker arbetar därför kan jag bara svara för hur jag arbetar.
      Det finns inga rutiner eller vanliga dagar i mitt uppdrag eftersom uppdraget innehåller väldigt många olika delar. Vanliga veckor så är jag på hemmaplan på måndagar, besöker företag, verksamheter organisationer runt om i länet. Måndagkvällar brukar alltid fyllas med ett sammanträde eller ett möte någonstans i länet. Är mötet i Umeå så blir det ofta en sen kväll innan jag är tillbaka i Lycksele. Tisdag morgon är alltid tidig morgon eftersom flyget till Stockholm går kl 06:55. Tisdagförmiddag är det sammanträde med det utskott jag sitter i och det brukar hålla på fram till kl 13. En snabb lunch för att fortsätta dagen med olika seminarier, besök eller möten som är inbokade. Tisdag kl 16-18 har alla partier gruppmöten i riksdagen. Tisdagkväll är det ofta studiebesök på organisationer, verksamheter kopplade till det utskott man sitter i eller andra organisationer som vill träffa oss riksdagsledamöter. Onsdagar är det frukostmöte kl 07:45 anordnat av exempelvis någon organisation eller av någon riksdagsledamot. Står jag själv som värd för mötet innebär det stor förberedelse med inbjudan och andra praktiska saker. Förmiddagarna fortsätter med möten som jag antingen har bjudit in till själv eller blivit inbjuden att delta i som talare eller debattör. Utskotten har debatt i kammaren onsdagar och ska mitt utskott ha debatt krävs det att jag har skrivit ett anförande och även är påläst vad oppositionen tycker så att vi kan debattera frågan. Allt detta kräver förberedelser och inläsning. Onsdag eftermiddag har vi möte med vårt utskott, och kl 16:00 är det alltid omröstning i kammaren. Onsdagkväll ser likadan ut som tisdagkväll. Ofta drar alla debatter ut på tiden och det är debatt i kammaren fram till kl 23 tisdag, onsdag, torsdag kväll . Torsdag är det också frukostmöte kl 07:45, följt av sammanträde med utskott och inför varje utskott är det en stor mängd handlingar som ska läsas in och hanteras. Torsdag eftermiddag är det möte, kontorsarbete, mailsvarande eller annat som måste tas hand om. Kl 14 är det frågestund i kammaren och då får man möjlighet att ställa frågor till närvarande ministrar. Kl 16 är det omröstning i kammaren igen. Hemresa till Lycksele på torsdag kväll och jag är hemma vid 21-tiden. Fredag är ofta likadan som måndag. Besök runt om i länet på olika verksamheter, företag eller organisationer. Lördag kan det vara kampanj, debatter, seminarier eller andra möten som kräver min närvaro, och inför detta måste underlag skrivas, inläsning göras. Söndag är ofta lika som lördag och ofta möte söndag kväll.
      Detta är en vanlig vecka och i mitt uppdrag som förtroendevald så ska jag stifta lagar och regler, för detta krävs mycket underbyggnad, information, utbildning och debatter för att kunna ta de rätta lagarna. Stor del av mitt uppdrag är att diskutera hur vi gör det bästa för länet, regionen, landet.

  3. Bergis

    Tanken med friåret var ju att en arbetslös skulle få en chans att skaffa sig arbetslivserfarenhet, är inte det bra? Och 35 timmars arbetsvecka måste ju vara jättebra för att stora grupper i samhället skall orka jobba fram till pension, nu när Reinfeldt signalerat att vi måste jobba fram till 75. Hörde under almedals veckan att 35 timmars arbetsvecka endast hade kostat två jobbskatteavdrag. Är inte det smartare alternativ att använda pengarna på, att få en friskare befolkning istället för att pengarna skall gå till konsumtion för de allra rikaste.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.