Våga kritiskt granska!

Jag måste återvända till mina fyra dagar av kampanj i Åsele under Åselemarknad. Jag har träffat ett stort antal människor som stannat till vid vår monter och velat prata politik. Ett samtalsämne som återkommit under mina kampanjdagar är att det går så dåligt för Sverige. Min motfråga har då varit, på vilket sätt då? Tycker du att vi har det dåligt i Sverige? Svaret från flertalet av de jag samtalat med är” Jag har det jätte bra, men det finns andra som inte har det så bra. Jag har läst i tidningen om ….” Det är intressant att då fortsätta samtalet med att berätta att Sverige har i dag högst sysselsättningsgrad och högst arbetskraftsdeltagande i hela EU. Vi ligger i topp när det gäller andelen kvinnor i arbete. Utanförskapet har minskat med närmare 200 000 personer sedan 2006.
Jämfört med 2006 har över 250 000 fler människor ett jobb att gå till. Sverige har aldrig haft så stora resurser till skola, vård och omsorg som nu. I de flesta av samtalen så möts vi efter ett tag i ett konstaterande att vi har det bra i Sverige och att givetvis finns det förbättringsområden. Jag önskar att fler vågade ifrågasätta den bild som media ofta målar upp av Sverige och att kritiskt granska den information som ges.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

13 kommentarer

 1. "Dosan"

  Ni borgare är verkligen som repiga skivor, rapar upp samma hackiga ramsor om igen. Sverige är ett sämre land nu och det är ert fel! Ni har förstört så mycket av välfärden och det enda evinnerliga motargumentet ni kommer med är de där jävla 250000 jobben – jobb som dessutom blir meningslösa eftersom befolkningen har ökat med över 400000 människor under tiden! Med andra ord har dessa jobb neutraliserats av befolkningsökningen! Sluta tramsa om ”mer resurser för vård och skola” när fakta är att skolan är sämre än nånsin tidigare och resurserna är mindre och färre.

  Ni är verkligen tragiska. Ni har ingen som helst förståelse för verkligheten eller vad ni går, ni bara rapar upp samma inövade smörja om och om igen.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Trist att du väljer att blunda inför fakta och statistik. Jämför med Spanien som har ökat sin befolkning med lika många som Sverige gjort men sysselsättningen har minskat med nära tre miljoner arbetstillfällen. Vårt nära grannland har gått samma öde till mötes. En ökande befolkning men minskat antal sysselsatta. Jobb kommer inte per automatik. Sysselsättningskvoten har ökat i Sverige och det finns tydliga siffror som visar det. Vi har tillfört skola, vård och omsporg ca 70 miljarder mer än tidigare och det är trist att du inte vill tro på rena fakta.

   • "Dosan"

    Men sluta nu. Det är ju du som inte lyssnar på fakta. Ibland undrar jag om ni bara hittar på saker? Ni verkar ju ha noll koll på vad som händer ute i verkligheten eller vad människor faktiskt tycker. Du och Riedl är ju lika illa, så fort man kritiserar er så svarar ni med saker som inte har någon som helst förankring i verkligheten. Alltid samma ”ja, men om du tittar på de här siffrorna som jag precis hittade på så kommer du att se att jag har rätt”.

    Hur kan du känna dig som en ärlig människa när du säger att sysselsättningen har ökat när den i BÄSTA FALL har neutraliserats av befolkningsökningen? Du låter ju bara som om du är helt från vettet när du sprutar ur dig samma ogrundade, påhittade struntsaker.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Jag tycker att du själv ska granska och läsa de fakta och statistik som finns.

 2. Marianne R Johansson

  Börja då med att kritiskt granska Moderaternas siffror. Att sysselsättningsgraden ökar, betyder det automatiskt att fler personer fått jobb? På mitt jobb går vi nattare nu på sommarschema, vilket innebär att vi fått ökad sysselsättningsgrad, men inte att vi har fler anställda nattarbetare!
  Arbetskraftsdeltagande innefattar både de som redan är sysselsatta och de som är arbetslösa, så vad säger egentligen budskapet att vi har ökat arbetskraftsdeltagande?
  Är det inte så att när ni Moderater talar om 250 000 nya jobb under den moderatstyrda Alliansen så glömmer ni att nämna att det också innebär att antalet arbetslösa har ökat med ungefär 100 000 personer.

  Det innebär i sin tur att arbetslösheten bland de som tillkommit i arbetskraften är nästan 29 procent. Totalt är 433 000 arbetslösa i Sverige, varav 130 000 dessutom är långtidsarbetslösa. Arbetslösheten är högre i absoluta tal och som andel av arbetskraften. Fler är långtidsarbetslösa i absoluta tal och som andel av arbetskraften. Fler ungdomar är arbetslösa i absoluta tal och som andel av arbetskraften. Sysselsättningsgraden är lägre som andel av arbetskraften. Med dessa siffror har det knappast skett någon minskning av ”utanförskapet”! Men med Moderata ögon så blir det förstås så. Att vård skola och omsorg aldrig fått så stora resurser som nu, hjälper föga så länge det inte märks i verksamheten, och ja, friska människor med ett jobb att gå till, har det ännu så länge ganska bra i Sverige. Men många har osäkra anställningar, är sjuka och arbetslösa….vi ser en tilbakagång på arbetsmarknaden till den tid när arbetaren stod med ”mössan i handen” och bad om jobb, Får ni fortsätta regera, så kommer den vanlige arbetar svensken att gå en osäkrare framtid till mötes! Så granska kritiskt, särskilt Moderaternas siffror och faktiska politik!

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Sverige har enligt OECD högst arbetskraftdeltagande och högst sysselsättningsgrad i hela EU. Det innebär att oavsett om vi har blivit fler svenska medborgare så har fler fått ett arbete att gå till . Jämför Spanien som ökat sin befolning i storlek med Sveriges ökning där har antalet sysselsatta minskat med tre miljoner. Jobb kommer inte per automatik. Att resurserna ökat till skola, vård och omsorg är också rena fakta men det handlar mycket om hur kommuner och landsting väljer att använda sina resurser.

 3. Rubin Söderlund

  Man blir förvånad, Ungdomsarbetslösheten är högre än förr och även den totala arbetslösheten. Skattesystemet gynnar de redan rika, särskilt i huvudstaden. Medan glesbygden åderlåts. Vems politiker är du? Lyckselebornas eller är du en megafon för Stockholms rika? För oss som fick höjd fastighetsskatt och lider under högre skatter än andra är svaret givet. Din politik är landsdelsföräderi och man kan bara hoppas att den ratas av väljarna.
  Rubin.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Januari 2006( innan Alliansen tillträdde) låg arbetslösheten på 8,3% i Sverige. Nu ligger siffran på 8,0%. Vad har du för belägg för ditt påstående om att arbetslösheten är högre? Vi har genomgått den största finanskris någonsin sedan 1930 talet och vi kan visa upp ett land enlig OECD:s siffror med högst arbetskraftdeltagande och högst sysselsättningsgrad i hela EU. Det är inte riktigt den verkighet du beskriver som är sanningen. Jobbskatteavdraget har inneburit att alla som arbetar har fått en dryg månadslön extra att röra sig med och detta trots finanskris! Jag tycker att det är positivt. Det är väldigt trist att du inte ser vad Nya Moderaterna och Alliansen gjort för att stärka hela Sverige. Får vi en röd/grön regering i höst kommer ingen av oss att ha råd att bo kvar i norra Sverige. Alla aviserade skattehöjningar kommer att slå hårdast på oss på landsbygden och det är för mig inte den väg jag vill gå för att utveckla hela Sverige!

 4. Juno

  Hur går det med eran integrationspolitik?…..går väll inte sådär kanon….upplopp i förorterna….polis och brandmän är rädda för att gå in i förorterna….sedan gnäller ni på att SD är på väg framåt. Om ni hade skött integrationspolitiken på ett bra sätt så hade det inte varit upplopp. SD hade inte fått stöd av rädda medborgare.

 5. Bergis

  Vi har ca 8 procents arbetslöshet vilket är lägre än i många andra europeiska länder. Men när jag började jobba 1988 hade vi nästan full sysselsättning. Vilka var det som hade regeringsmakten 1988?
  Sen om skriverierna i tidningarna. Vi har orättvis beskattning om man är pensionär. Carema skandalen har gett oss en inblick i hur privata vårdbolag fungerar. Friskolorna sorterar ut sämre begåvade barn till förmån för rika familjers barn. Cancersjuka förväntas söka jobb på den öppna marknaden. Arbetslösa lever under social bidrags normen. Det saknas pengar till underhåll av järnvägen vilket gör att folk inte kan lita på att ta sig till jobbet. Inget av detta kunde jag läsa om i tidningarna före 2006.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Funderar hur det ekonomiska läget såg ut 1988? Hade vi en finanskris värre än 1930-talet då också? Har du läst om äldreboendet Skräddaren i Umeå?

 6. Marianne R Johansson

  Arbetslösheten den senaste månaden uppgick till 9,2 %
  Vad det gäller Skräddaren i Umeå, så fanns väl kritik mot den medans den drevs privat, det var väl därför kommunen tog tillbaka driften där? Sedan att det tydligen blev ett dåligt övertagande är bedrövligt och någonting som omedelbart måste rättas till!

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Vill man enbart se det negativa så får man lätt skygglappar för hur verkligheten ser ut! Ja arbetslösheten har stigit något den senaste månaden men om du istället väljer att se trenden under en längre tid så är den på väg ned. Skräddaren är ett tydligt exempel på att Umeå kommun fick kalla fötter när media slog upp alla nyheter om Carema och därför tog man tillbaka driften. Skräddaren var under Carema drift ett mycket väl fungerande äldreboende men det ser inte riktigt likadant ut nu. Jag tycker detta är ett tydligt bevis på att kvaliteten ska sättas i fokus inte driftsformen. Tyvärr ser inte opppositionen detta utan har fastnat i en onyanserad debatt om vinster i välfärden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.