Vem ska betala för experimentet?

Jag tycker att Stefan Löfven snart måste ge alla väljare ett svar på vem han tänker sig att samarbeta med efter valet. Det jobbexperiment som en eventuell vänsterregering under Stefan Löfven riskerar att utsätta Sverige och Västerbotten för kommer i slutändan att betalas av skolan och vården.
Nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst (RUT) visar att en arbetstidsförkortning med fem respektive tio timmar i veckan – som Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ föreslår – riskerar att innebära ett samlat skattebortfall på cirka 155 respektive 310 miljarder kronor. Bara för länets tre största kommuner Umeå, Skellefteå och Lycksele beräknas skattebortfallet vara mellan 850 miljoner till 1,3 miljarder kronor. Det motsvarar exempelvis kostnaden för 1900 och 3800 grundskolelärare. Är det dessa som ska betala priset för en vänsterregerings experimenterande?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

13 kommentarer

 1. Lars Gidlöf

  Hej

  Hur kan Toyota frivilligt infört 6 timmars dag, och anställt flra och de hävdar det är ekonomiskt?

  Sen, var du feg o ta in min kommentar tidigare?

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag publicerar alla kommentarer! Jag har inga åsikter om hur olika företag väljer att anställa medarbetare. Det jag ifrågasätter är att vi i Sverige ska arbeta sex timmar och dessutom ha heltidslön. Om miljöpartiet och Vänsterpartiet får inflytande och genomför detta kommer vi at få betydande minskade skatteintäkter. Det kommer inte att gynna någon.

   • Lars Gidlöf

    Hej

    Jag pratar om Sverige, vem har sagt något annat??

    Men eftersom Ni kan ge företagare en massa pengar för FAS platser, där de inte gör något meningsfullt så kan väl pengar användas till förkortad arbetstid och fler anställda, t ex sjuksköterskor

  • Micke

   För att inom produktionsindustin har man förhållandevis låg personalkostnad. Det är annorlunda inom istort sett alla andra branscher. Där personal är den enskilt största utgiften.

   Vad Toyota har gjort är att man först automatiserat bort större delen av personalen och sedan gett de få som finns kvar 6 timmars arbetsdag.

   • Lars Gidlöf

    Hej

    Ta reda på fakta, jag pratar om Toyota i SVERIGE, som dubblade anställda då de gick ner på 6 timmars arbetstid med full lön, och vet du, de tjänar på detta.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Jag har fortfarande inte någon åsikt om hur olika företag väljer att schemLägga sina medarbetare. Jag har inga problem med att vi arbetar 6 timmars arbetsdagar om det är 6 timmar vi får ersättning för. Det förslag som V och mp har lagt fram är inte utformat så.

     • Lars Gidlöf

      Hej

      De får fortfarande betalt för 8 timmar men jobbar 6 på Toyota i Sverige. Sen var ska annars jobben komma ifrån, ska det bli bidragsjobb i restaurangbranschen som nu?

     • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag tycker att du ska ställa frågan till alla arbetsgivare och se vad de anser om att betala för 8 timmar men får bara 6 timmars arbete utfört!

 2. Bergis

  Det gick ju bra tidigare. Sossarna satt ju vid makten från 1930-talet fram till 1976. Inte fan gick det någon nöd på oss svenskar då.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det är trist att du inte ser det positiva som sker i vårt land. Att se tillbaka på det som varit är inte grund till utveckling.

 3. Conny Forsström

  Marknadsexperimentet under alliansen där vi inte längre är behövande, utan kunder, måste få ett slut! Hoppas innerligt att vi röstar ut alliansen i september! Någon högre önskan har jag inte för tillfället.

 4. Andreas

  Skulle gärna gå ner i tid och lön om det skulle leda till mindre arbetslöshet. Vill även att mina och andras skattepengar stannar i Sverige och att ALL vinst inom skola och omsorg försvinner, förstår inte hur någon kan tycka detta är rimligt.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Den bild som oppositionen sprider om företag inom vård och omsorg är inte korrekt.Den felaktiga bild om att företag tar alla skattepengar och placerar i skatteparadis är väldigt trist att den får fortsätta spidas. Drygt 80% av alla företag som verkar inom skola, vård och omsorg är små eller medelstora företag med färre än 20 medarbetare. De återinvesterar majoriteten av den vinst som görs i det egna företaget. Jag tycker att valfrihet är något positivt eftersom vi alla är olika så borde vi även ha rätt att få välja vad som passar oss bäst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.