Varför ändra lagen?

Jag läste en kort notis om ett nytt förslag från regeringen. Det sker en ständig översyn av lagar och förordningar. Nu är det lagen om pass som ska förändras. Regeringen vill underlätta resandet inom hela EU området och föreslår att ett nationellt identitetskort ska gälla inom hela EU. I dag gäller ett nationellt Id-kort bara inom Schengenområdet. Varför lägger regeringen ned arbete på att ändra denna lag? Ett nationellt ID-kort måste ansökas hos polisen på samma sätt som ett pass. Ett nationellt ID-kort är dyrare än ett pass och har samma giltighetstid. Ett nationellt Id-kort gäller bara inom EU, ska du resa utanför EU måste du ändå ha ett giltigt pass. Lagändring föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

  1. Olle Bull

    När man som byråkrat, i hierarkin, sitter på en tjänst i en organisation, måste man kunna motivera sin egen existens.
    Man är, rädd att förlora jobbet om man inte tillför något till sin organisation.
    Som byråkrat, är man därför tvingad att ständigt arbeta med förändringar, av administrativa arbetet i sin egen organisation. Detta även om man inte ser ett verkligt behov av förändringen. Den optimala förändringen är, när ytterligare arbetsuppgifter skapas som kan generera flera sysslsatta (nyanställningar) i organisationen (Parkinsons Lag)
    Det du beskriver , om en ny ID handling, är bara ett ytterligare bevis på en svällande byråkrati, som skall skattefinasieras och belasta medborgarnas ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.