Oroande framtid väntar i Grekland!

I går kväll stängdes vallokalerna runt om i Grekland. De parti som alla pratade om innan valet, de vänsterpartistiska Syriza , stod som tydliga vinnare av valet. Alla röster är inte räknad ännu och det är inte klart om de får egen majoritet eller tvingas bilda en koalitionsregering. Oavsett så kommer en ny vänsterregering i Grekland att få konsekvenser för betydligt fler länder än Grekland. Landet är medlem i Eurosamarbetet och har en statsskuld på drygt 170% av BNP, de ha en hög arbetslöshet och statskassan beräknas inte räcka hela året ut och det kommer bland annat att innebära inställda löneutbetalningar. Grekland kommer med stor sannolikhet att be om omförhandling av sina lån till ECB och till IMF och det kommer att påverka övriga EU länder. Det är en oroande utveckling vi ser och Sverige som ett litet exportberoende land med Europa som vår största marknad har all anledning till oro.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.