Inga enkla beslut!

Nu står det klart att regeringen inte tänker förlänga Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien som går ut i maj. Det är ett avtal som tecknades av den tidigare Socialdemokratiska regeringen 2005 och förlängdes av Alliansregeringen 2010. Det är inte ett enkelt beslut att fatta eftersom det finns många olika områden att ta i beaktande. Sverige exporterar försvars och säkerhetsmaterial till Saudiarabien för ca 250 miljoner kronor och det kommer att krävas nya exportmarknader för att inte arbetstillfällen ska försvinna i Sverige. Grunden till varför samarbetsavtalet inte förlängs är blandannat att Saudiarabien har stora brister när det handlar om att respektera mänskliga rättigheter. Det är helt sant att det finns stora brister i landet men vi har avtal med andra länder som också har stora brister när det handlar om mänskliga rättigheter. Indien är ett land som vi exporterar till som jag starkt ifrågasätter när det handlar om respekt för mänskliga rättigheter och synen på kvinnor. Kina är ett annat land som avrättar 1000- tals personer med oliktänkande åsikter.Hur ska vi ställa oss i fråga om export till Indien och Kina? Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt konstaterar jublande att Sverige inte förlänger samarbetsavtalet, nu vill han avbryta våra förhandlingar om frihandelsavtal med USA. Det kommer att bli stora utmaningar för svensk exportindustri om vi begränsar våra marknader.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej. Ja man är allvarligt bekymrad över kompetensen – eller rättare sagt brist på densamma – bland många av våra politiker på vänstersidan. Dit hör väl även Mp? Fortsätter det så här undrar jag hur många företag som kommer att lämna landet.

  2. Oberoende politisk bedömare

    Du menar alltså att det var fel att avbryta samarbetet med en diktatur baserad på sharialagar som inte drar sig från att effektivt avrätta regimkritiker.

    Pinsamt Elisabeth, MYCKET pinsamt.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Läs igen vad jag har skrivit innan du kommer med trista anklagelser! Jag skriver inte att det var fel att avbryta samarbetet med Saudiarabien men det får allvarliga konsekvenser för hela vår export. Ska vi stänga dörren för export till Saudiarabien måste vi också fundera på en rad övriga länder som vi exporterar till. Det finns tyvärr inga enkla svarta eller vita svar i denna fråga. Det finne betydligt fler gråzoner som inte alltid är enkla att svara på. Ska vi avsluta vår handel med Kina?, Indien?, Polen?, Ungern?, Colombia? för att nämna några för att de kränker mänskliga rättigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.