Vi behöver ett ökat företagande!

Vi behöver ett ökat företagande och ett bättre företagsklimat. Det är en viktigt förutsättning för att vi ska fortsätta utvecklas i rätt riktning. Den rödgröna samarbetsregeringen har inte presenterat några förslag för ett ökat företagande, snarare tvärtom. Enligt nya siffror som Svenskt Näringsliv publicerat i rapporten Företagsamheten 2015 så ligger andelen företagsamma still på lite drygt 12%. Sedan början av 2000-talet har företagsamheten stadigt ökat men nu planat ut. Kvinnors företagsamhet fortsätter att öka snabbare än befolkningen och slår nu rekord i 18 län. Det finns stora regionala skillnader och i Västerbotten har våra minsta kommuner Sorsele och Bjurholm högst företagsamhet.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Mikael Pallin

    Självklart behöver vi mer företagande. Tveksamt dock om företag som uteslutande lever av skattemedel är rätt väg att utveckla företagandet. Det blir inte mer pengar till välfärd då!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Givetvis måste vi verka för ett ökat företagande inom alla branscher. Vi kan inte undanta hela den offentliga sektorn från företagande.

  2. Peter Åberg

    Läser man lite mer i rapporten du refererar till kan man bl a utläsa följande:
    ”Nyföretagsamheten i förhållande till befolkningen minskar för tredje året i rad och har inte varit lägre sedan år 2006. Samtidigt som nyföretagsamheten minskar visar årets undersökning att nästan var femte företagsam person är äldre än 64 år.”
    Man kan då fråga sig vad den tidigare borgerliga regeringen gjorde under dessa tre år för att öka företagsamheten. Den verkar under tre år inte ha gjort något som ökat företagsamheten och om de gjort något så har det uppenbarligen inte fungerat.
    Den nya regeringen har ännu inte suttit i ett halvår men du verkar redan vilja skylla den dåliga utvecklingen de senaste 3 åren på den nya rödgröna regeringen.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt i att de som fortfarande är företagare blir äldre och äldre. Min kritik till samarbetsregeringen är deras planer att kraftigt försämra möjligheterna till företagande inom välfärdssektorn där vi ser många små kvinnliga företag. Det kommer inte att lyfta antalet företagare i landet om vi gör det svårare att driva företag. Alliansregeringen har infört en rad regelförenklingar när det gäller bla. redovisning, medarbetaransvar, arbetsgivaravgifter men det finns mer att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.