Full aktivitet för Skatteverket i Lycksele!

Det pågår stor aktivitet på alla plan för att väcka opinion för den omstrukturering som pågår inom Skatteverket. Jag har skrivit följande pressmeddelande:

Skatteverket har annonserat att de tänker anpassa sin organisation. Man har arbetat fram en långsiktig inriktning för organisationen utifrån vissa principer. Det betyder att lokalkontor ute i landet kommer att läggas det kommer att finnas ännu färre statliga jobb ute i landet. Just nu är oron stor i Lycksele att kontoret läggs ned och verksamheten flyttas till annan ort. Förra veckans presskonferens visade på en enighet att Skatteverket och andra statliga verk måste ta ett större regionalpolitiskt ansvar. Nu pågår en stor lobbyverksamhet för att skapa opinion mot den centralisering av statliga arbetstillfällen som sker. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht sa i en intervju i SVT den 10 februari att vi måste vända flyttlassen och inte centrera alla arbetstillfällen till storstadsregionerna. Mina kollegor i Skatteutskottet i Riksdagen har på min begäran lämnat in en interpellation till landsbygdsministern och ställt följande frågor

Hur ser statsrådet på konsekvenserna av att flera orter ute i landet mister jobb när Skatteverket lägger ner kontor?

Vilka åtgärder har Sven-Erik Bucht vidtagit för att inte fler statliga jobb ska lämna landsbygden?

Anser Sven-Erik Bucht att statliga verk och myndigheter har ett regionalpolitiskt ansvar? Om ja, vad innebär det och hur följs det upp? Om nej, hur tänker Sven-Erik Bucht säkerställa att statliga jobb inte centraliseras till storstadsregionerna?

•Jag lovade medarbetarna på Skatteverket i Lycksele att jag skulle sätta nageln i ögat på landsbygdsminstern för att regeringen måste ta ansvar för att statliga verk har inskrivet i sitt regleringsbrev att de måste ta ett regionalpolitiskt ansvar. Nu kräver jag ett svar från statsrådet säger Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Björn Larsson

    Tack Elisabeth för din snabba handling runt detta. En politiker ska in och ta fajten det gör du. Man ska inte ge sig vi är många som stöttar dig. Skattebetalare ska vara kvar !!!!!!! /Björn Larsson

  2. Manfred

    Vill politikerna verkligen göra något? I juni 2014 var det en debatt i riksdagen där någon i skatteutskottet (från S) frågade Anders Borg om politikernas ansvar för regionpolitik och statliga verk när det gällde nedläggningen av Skatteverkets kontor i Mora och Åmål (Mora stänger den 30 september i år). Borg svarade att politikerna inte ska styra statliga verks placeringar, han har nog inte förstått poängen med att politiker på ett enkelt sätt kan skapa arbetsplatser på ”landsbygden” . Det är glädjande att någon i M ändå anser att man ska göra det. Det påvisar också det konstiga i politiken, i juni var det S som frågade M, nu är det tvärtom! Betyder detta att politikerna är överens? Något som är mer konstigt är att det i förarbetena till sammanslagningen till ett Skatteverk i landet (2001?) skrev att man centralt då kunde styra och att det togs stor regionalpolitisk hänsyn vid omorganisering. Nu är det den centrala myndigheten som lägger ner till höger och vänster och ännu värre var det i förra omgången (2007). Man kan också fundera på varför ledningen inte ser problemet med den högre personalomsättningen som sker på skattekontoren ”där företagen finns”. Finns det företag finns det behov av ekonomer och jurister. Att arbeta hos Skatteverket är för många en språngbräda till den privata sidan. Anställda som stannar kvar på Skatteverket får ägna en stor del av tiden att år efter år lära upp nyanställda som ersätter de som anställdes för 2 – 4 år sedan. Inom ledning på Skatteverket vet man att det är många sökande till Skatteverkets och de drar då slutsatsen att det är populärt att jobba hos Skatteverket. Hade de lagt ner några minuter på att ta fram statistik på hur många som slutar inom en viss tid hade de insett att det som är det bästa med att jobba inom Skatteverket är för många att man kan lägga in det i Cv:t! Jag hoppas för Lyckseles och hela landets skatteintäkter skull att Elisabeth kan få till en ändring, Mora och Åmål är väl redan körda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.