När ideologi går före sunt förnuft!

I går hade vi det sista Kommunfullmäktige före sommaruppehållet. Det var ett fullmäktige där det egentligen blev debatt om ett ärende. Det var ärendet om att godkänna en handlingsplan för en ekonomi i balans. Som det ser ut nu så är prognosen osäker eftersom det återstår 6 månader av året och ett nytt ärenden inom socialtjänsten kan ge stora konsekvenser. Socialnämnden har tagit fram en strukturplan för att anpassa verksamheten till framtidens socialtjänst och även hantera de underskott som nämnden har. Alliansen hade ställt sig bakom den lagda strukturplanen men vi inser att de föreslagna besparingarna som finns inte kommer att räcka. Alliansen har därför i ett eget förslag gett ytterligare förslag på besparingar som kan ge mer pengar till verksamheterna. Det är så trist att den röda majoriteten inte ens vill diskutera Alliansens förslag och säger nej till besparingar av rent ideologiska skäl. Jag ser inte att vi har råd att låta ideologi gå före sunt förnuft och bra förslag till besparingar.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

 1. Leif

  Verklighetsfrånvänd. Dom svaga i samhället har redan blivit brutalt misshandlade med Alliansen vid spakarna, skönt att några står upp för dom svaga i samhället istället för dom som redan har allt.

  Höj skatten istället för att dra ner på dom svaga, idiotiska moderater

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   I Lycksele styr Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet, det är mot deras dåliga ekonomi hushållning du borde rikta kritik, inte mot Alliansen som hade ett annat förslag!

 2. Mikael Pallin

  Om du förklarar alliansens förslag så att alla förstår vad ni menar kanske det skulle få ett annat gehör. Det jag kan läsa mig till i handlingarna är att ni, för minns inte vilken gång i ordningen, föreslår en besparing på gatu/park med 3 miljoner. Gatu/park har en total budget på ca 12 miljoner. Vilka underlag har ni som styrker en sådan besparing? Det kanske är er ideologi som går före det sunda förnuftet?

  Sedan är vi helt överens om att den lagda och numera beslutade strukturplanen inte räcker till. För att nå ända fram måste mer göras. Här har den nya organisationen inom kommunen ett stort ansvar då allt som kostar pengar inte är politik.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   I korthet, den besparing Alliansen lagt på Gatu Park innebär att man säljer ut stora delar av maskinparken och anpassar antalet medarbetare till den kvarvarande verksamheten. Detta blir ca 3 miljoner i besparing per år.

   • Mikael Pallin

    Så då menar alliansen att vi inte ska underhålla våra gator och parker?
    Undrar om ni läst på vilka budgetposter som finns inom nämnda områden?
    Ni blir inte riktigt trovärdiga med ett sånt förslag som jag menar vara ett skott från höften för 4:e eller5:e året i rad. Om ni minskar budgeten och säljer bort maskiner finns det inte några pengar kvar att ens köpa tjänster för, men det kanske ni redan tänkt på. Jag har begärt ut siffror från dom ni vill plocka bort för att se hur mycket som kommunen redan upphandlar med den budget som finns. Har du redan dom uppgifterna kan du ju delge dom för dina läsare. Något underlag för era förslag måste ni ju i alla fall ha eller?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Det är klart att Alliansen har underlag för de besparingar vi lagt förslag på. Vi har inte sagt att vi inte ska underhålla och sköta vår kommun, det vårt förslag handlar om är att erbjuda en möjlighet för andra att göra det, att stimulera andra företag i vår kommun att växa. Vi minskar inte budgeten för underhåll utan de pengar som idag ligger bundna i fordon iform av kapitalinvestering, underhåll och drift används på annat sätt. Det blir med Alliansens förslag en anpassad medarbetarstab. Dessa minskade kostnader används för att köpa tjänster.

     • Mikael Pallin

      Den mattelektionen var inte jag med på när man kunde spara 3 miljoner i kommunkassan och ändå få samma arbete utfört. Behöver omedelbart en kurs i alliansmatematik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.