Våld i nära relationer

I går var det ett seminarie på Hotell Lappland på temat Våld i nära relationer. Varje år dödas nästan 20 kvinnor av en man de har eller haft en nära relation till. Det är en situation som är svår att hantera eftersom det ofta sker i hemmet och många utsatta vågar inte berätta. Det är viktigt att våga fråga, vara beredd på det svar som kommer och hantera svaret och agera utifrån svaret. Våld i nära relationer börjar ofta inte med ett slag utan inleds med psykisk misshandel, marginaliserande och andra former av våld som inte går att bevisa och att lagföra. Från politiskt håll sker mycket för att försöka förändra och påverka oavsett vilket regering som sitter vid makten och inom detta område råder i stort politisk enighet. Trots denna politiska enighet är det svårt att nå fram och påverka för att undvika våld i nära relationer. Mörkertalet är stort trots att antalet anmälningar ökat. Vi har en stor utmaning att hantera och att skapa en större medvetenhet är betydelsefullt.
Teatergruppen Unghästen spelade upp en verklighetsbaserad historia som inte lämnade någon oberörd.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Rogge

    Hur kan det vara ett verklighetsdrama då båda skådisarna är västerländska. Statistik visar att invandrare är överrepresenterade när det handlar om våld mot kvinnor.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Teatergruppen Unghästen har arbetat tillsammans med medarbetare inom öppenpsykiatrin i Västerbotten och det är med den bakgrunden som pjäsen vuxit fram. Våld i nära relationer är alltid oacceptabelt oavsett vilken etnisk bakgrund som förövaren har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.