Vi får dom politiker vi förtjänar

Det brukar heta att man får dom politiker man förtjänar och i Lycksele känns detta som väldigt uppenbart. Lycksele kommun har en ansträngd ekonomi och prognosen talar för ett stort underskott och ingen möjlighet att betala tillbaka tidigare års underskott. I min värld skulle en ansträngd ekonomi innebära återhållsamhet och eftertänksamhet vid eventuella investeringar. Det är uppenbart att den (S) styrda majoriteten i Lycksele inte har samma syn på hur man tar ansvar för kommunens ekonomi. (S) och (V) tycker det är helt i sin ordning att betala ut arvode och andra ersättningar till politiker i Tekniska nämnden även om deras uppdrag till stora delar har flyttats till andra nämnder. (S) och (V) tycker det är helt i sin ordning att investera nästan 20 miljoner i en asfaltbana på Tannberget med en tillhörande drift på drygt 200 000 kronor årligen. Om vi bara stannar upp inom området fritidsanläggningar så har Lycksele kommun en rad befintliga anläggningar som är i stort behov av renovering och upprustning men den styrande majoriteten väljer nu att investera i något nytt. I den bästa av världar med en ekonomi i balans skulle jag absolut inte säga nej till en asfaltbana i kommunen men vi måste ta ansvar för den ekonomiska situation vi har i kommunen. Det är vi skattebetalare i Lycksele som kommer att få betala dyrt för att vi har (S) och (V) politiker som populistiskt styr kommunen och inte tar ansvar för framtiden.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

20 kommentarer

 1. Leif

  Och i Sverige röstade vi fram en Allians som medvetet plågade sjuka och fattiga medan rika fick bidrag till läxhjälp. Jo vi får det vi röstar på.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det är intressant att du försvarar en politik som medvetet inte tar ansvar för ekonomin och försöker kritisera en politik som innebar att alla som arbetar fått det bättre.

   • Ringo

    Noterbart ”Alla som arbetar”….sjuka människor arbetar inte. Pensionärer arbetar inte. Studerande arbetar inte.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Avdraget kallas Jobbskatteavdrag, det finns en anledning till det.

 2. Mange

  Elisabeth jag tycker det är lite roligt att läsa dina svar till Leif varje gång 🙂

  Det komiska är just din sarkasm mot han, istället för ett bra svar ! Som nu tex.. han tycker att alliansen fallerat när det kommer till ”fattiga-sjuka”, ni har bara gynnat dom som tjänat mer än 45-50.000kr och mer.
  Och här kommer du säga.. nej de här vi inte för vi har ju sätt till att alla arbetare fått mer i plånboken, och ja kommer svara ja men de är ju sant. Självklart så har ja sett att det kommit mer i min plånbok vid lön.. men på nått sätt så har det försvunnit snabbare !! just för att ni ökade avgifter här o där för att täcka upp all er skattesänkning.

  Men jag ska inte säga så mycket, ja är en person som tänker på mina nära o kära, jag vill att när min mamma blir gammal så ska hon få det bästa tänkbara på hemmet ”om hon kommer så långt”, jag vill att dom som blir svårt sjuk ska kunna få chansen att rehabilitera sig i lugn o ro utan att känna stressen från myndigheter (är du inte nog frisk för att kunna jobba ? ) eller oj där gick dina dagar ut .. du är nu helt utan ersättning.

  Men detta är just det som M plus alliansen inte tycker om, ni tror att ju fortare nån kommer i arbete så är man snabbare på benen. Så funkar inte livet.. blir ja på körd av en bil o ligger i gipsvagga så behöver ja den tid det tar för mig att återkomma, och då ska det inte vara en tidsgräns… eller ligger ja halvt döende i cancer så skulle inte mina tankar vara ”ja måste jobba för då blir ja frisk” då är mer nog tankarna ” hur länge har ja kvar i detta liv ?”

  Gammla just de ni säljer ut hela Sverige till riskkapitalbolag som väger böljorna på äldreboende för att kunna skicka så mycket pengar som möjligt till sina skatteparadis.
  Tänk att ni oxå blir gammla en dag… och den dagen så är det dom unga vi lär upp idag som kommer titta till dig.

  Det är vad du gör i livet som folk kommer komma ihåg dig som.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Tack för kommentar. Vi skulle kunna diskutera detta en lång stund, det finns inget i vårt samhälle som är svart eller vitt, inte heller politiken. Precis som du skriver så har jag lite svårt att hålla med dig om din beskrivning. Vårt sjukförsäkringssystem var i stort behov av genomlysning och korrigering. Allt för många landade utanför arbetsmarknaden i förtidspension och det var (S) sätt att minska arbetslösheten. Jag tror att de flesta kan delta på arbetsmarknaden och då till 100%av sin förmåga. Är du svårt sjuk har du kanske ingen förmåga och då ska du givetvis vara sjukskriven. Verklighetsbilden är inte att Alliansen säljer ut gamla till riskkapitalbolag. Oavsett driftsform finns det bra och mindre bra utförare. Den nidbild du beskriver om att väga blöjor är en trist bild eftersom anledningen till att alla seriösa utförare ska väga blöjor är för att se till att brukarna har rätt sorts inkontinensskydd.
   Några kommentarer från mig på ditt inlägg

   • John

    Jo sjukförsäkringen blev genomlyst och korrigerad av Alliansen , å då blev de utförsäkring och utanförskap . Fas-3 .
    Även för de svårt sjuka . De skulle sugas ut den sista droppen i arbete ur dom . Arbetslösa lika så . Lägre ersättning till de som var arbetslös så skulle de komma in på arbetsmarknaden fortare. Hade det gällt för dig så skulle du också ha kommit in på arbetsmarknaden fortare efter valet , men tydligen så var det förmånligare att suga ut ersättningen ett helt år från Riksdagen på 48 000/mån istället för att återgå till jobbet som sjuksköterska . Du har ju varit drivande för arbetslinjen , eller har du övergivit den ?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Din negativa och kritiska syn på mig är beklämmande och om du hade någon som helst insyn i verkligheten hade jag kunnat ta dig på ett mer seriöst sätt.

 3. Jan-Erik Vahlström

  Vilket svammel, Elisabet. Upprepar man saker, likt en papegojja, så blir det till sist en sorts sanning.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag kallar det svammel när man inte tar ansvar för den ekonomiska situationen i kommunen.

 4. Mikael Pallin

  Det är tydligen enkelt att vara en del av det Lycksele förtjänar när du och övriga alliansvänner inte har så mycket mer än 1 lösning på alla problem. ”Privatisera” så att vi kan skylla på någon annan om det går på tok. Att du beklagar dig över att ni medverkat till att ta bort verksamhet från en nämnd, som ni uppenbart inte vill ska ha någon verksamhet alls men, som faktisk hållit sin budget och skött det uppdrag fullmäktige gett dom måste kännas bra. Kommunen har många utmaningar precis som andra kommuner med utflyttning. Om det mot förmodan skulle vara så att någon är villig att bidra till driftskostnaderna från den privata sidan skulle du/ni också klaga, eller? Måste säga att du är en av kommunens sämre ambassadörer nästan lika bitter som anonyma tyck-tillare. Med en kreativ politik kanske ni blir mer respekterade än att erkänna att majoritetens budget är den bästa möjliga och rösta med S i 99 fall av 100. Vad är er lösning? Ni ställer ju uppenbarligen upp på det mesta men skakar till lite i vassen när det dyker upp något sånt här. Ni blandar ihop investeringar med driftskostnader och röjer er okunskap i enkel ekonomi. Kommunen investerar årligen 30-40 miljoner utan att ni reagerar, förutom om det är en väghyvel eller traktor inblandad. Hur tänker ni?

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Lite trist av dig att påstå att alla svar som Alliansen har kallas privatisering. Jag trodde du var mer påläst än så. Jag har varit tydlig med att driftsformen inte är av betydelse utan kvaliteten. Jag är fult medveten om att många beslut är vi eniga med den styrande majoriteten om, det tycker jag i sig inte är konstigt. Att dra på sig ytterligare anläggningar som måste driftas är populistiskt i mina ögon när vi har en ansträngd ekonomi. I en annan värld med stabila finanser hade jag också sagt ja till detta beslut.

   • Mikael Pallin

    Ja Elisabeth, det är lite trist att ibland få mothugg. Under mina 15 år i kommunpolitiken har jag lärt mig att jag som ledamot är lika ansvarig som alla andra så känge jag inte reserverat mig. Kommunens underskott ansvarar ni för lika mycket som det ni kallar ”den ansvarslösa majoriteten”. Majoriteten blir inte mycket bättre av en i princip idelös opposition. Sen borde vi vara överens om att allt som kostar pengar inte är politik. Kommunens ekonomiska situation är alltså inte bara politikers fel. Så länge inte ansvar utkrävs av våra chefer och tjänstepersoner blir det inte bättre än så här. Vi har under alla år varit överens om hu budgeten ska fördelas så när som på en eller ett par miljoner som troligen inte gjort varken till eller från. Allt är inte katastrof i Lycksele även om det finns en del utmaningar. Frågan är bara om vi har politiker och verksamhetschefer som är beredda att anta utmaningen. Det blir ibland prestige i frågorna och beslut tas inte alltid på rätt ställe. Informella beslutsinstanser, otydliga reglementen o.s.v.
    Att du ondgör dig runt den tekniska nämnden som ni tillsammans med S avlövat i princip all verksamhet kan ju ha politiska eller egoistiska skäl annars ser jag det som ett misstroende mot hela eller delar av nämnden. Du sitter själv i 3 av kommunens beslutsorgan, kommunfullmäktige som ska ansvara för helheten, kommunstyrelsen som ansvarar för beredning till kommunfullmäktige samt kommunens ekonomiska förvaltning och så till sist socialnämnden som av olika anledningar blivit Svarte Petter. Om man reserverar sig i kommunfullmäktige men ändå sitter kvar och ansvarar för majoritetens beslut i styrelse och nämnd är alltså inte skäl för att ansvarsbefria sig och skylla på majoriteten. Bättre kan du.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     För kännedom, Ett enigt KS beslöt att minska antalet ledamöter i den kommande Tekniska nämnden på grund av minskat antal uppdrag. På sittande KF kommer V och S led ett nytt förslag om utökat antal ledamöter. Alliansen reserverade sig.
     Servicenämnden beslöt investera i en asfaltbana utan uppgift om driftskostnader. Alliansen reserverade sig. Det är dessa två frågor mitt inlägg handlar om.
     I sak är jag enig med dig om att större utkrävelse behövs om en ekonomi i balans. Det finns mycket som är bra i kommunen det är vi också eniga om, och återigen är det två frågor jag har lyft, inte helheten.
     Det är fritt för dig att tolka som du vill men något misstroende mot tekniska nämnden har jag aldrig uttryckt, Det får stå helt för dig. Mitt ifrågasättande är antalet ledamöter i en nämnd med minskat antal ärenden, inget annat!

     • Mikael Pallin

      Varför var ni så ivriga att plocka bort 80% av ärendelistan då?

      Kan utan att vara blyg påstå att S lyckades kuppa hela fullmäktigeförsamlingen med att få hela sitt yttrande antaget i KF sånär som på prestigekampen mellan 2 ordföringar kring 0-20. Dom lyckades t.o.m få till möjligheten att inrätta ett AU i den nämnd som inte längre har några ärenden. I bland undrar jag om inte arvodet och egot är mer lockande än att göra något bra för alla i kommunen.

      Det finns som sagt en del bakgrund till mitt ställningstagande kring mitt eget engagemang i kommunpolitiken. Ser man bara detaljerna missar man helheten. Lycksele har begåvats med alldeles för många sakpolitiker som inte ser helheten.

     • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det finns många förbättringspotentialer i kommunen och jag tror inte att man som politiker ska sitta för länge på sin post, lätt att bli hemmablind och fartblind

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.